Zomrel najskúsenejší astronaut NASA John W. Young

TA3 SITA
6.1.2018 22:23

Vo veku 87 rokov zomrel legendárny astronaut John Young, ktorý sa prešiel po Mesiaci a neskôr velil prvému letu raketoplánu. Ako v sobotu informoval americký Národný úrad pre letectvo a vesmír, Young skonal v piatok doma v Houstone následkom komplikácií po zápale pľúc.

Podľa NASA bol jediným astronautom, ktorý sa dostal do vesmíru ako člen programov Gemini, Apollo i na palube raketoplánu. Bol tiež prvým, ktorý absolvoval šesť letov do kozmu, a ako deviaty sa prešiel po Mesiaci.

Dva razy letel do vesmíru v rámci programu Gemini v polovici šesťdesiatych rokov minulého storočia, dva razy k Mesiacu ako člen misií Apollo, pričom v rámci misie Apollo 16 sa po ňom aj prešiel, a dva razy začiatkom osemdesiatych rokov letel na palube raketoplánu Columbia. V NASA pôsobil 42 rokov, najdlhšie spomedzi všetkých astronautov.

Young sa narodil 24. septembra 1930 a vyrastal v Orlande na Floride. Od detstva sa zaujímal o letectvo, v roku 1952 získal titul z leteckého inžinierstva na Georgia Institute of Technology. Následne narukoval do námorníctva a slúžil v Kórei. Neskôr sa stal bojovým a testovacím pilotom. Počas svojho života získal viac ako stovku rôznych ocenení, vrátane prestížnej kongresovej medaily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok