Zomrela žena, ktorá zachránila dospievajúceho Sorosa

TA3 ČTK
6.1.2018 17:55

Vo veku 110 rokov zomrela v maďarskom meste Šopron Elza Brandeiszová, ktorá počas druhej svetovej vojny zachránila život niekoľkým židom, medzi nimi aj americkému finančníkovi a filantropovi Georgeovi Sorosovi. S odvolaním sa na maďarské médiá o tom informovala agentúra DPA.

Zomrela žena, ktorá zachránila dospievajúceho Sorosa
SITA/AP

Brandeiszová počas druhej svetovej vojny ukrývala dospievajúceho Sorosa vo svojom letnom dome pri Balatone. "Brandeiszová pochádzala z veriacej kresťanskej rodiny a bola to jej viera, ktorá ju motivovala k záchrane Židov," povedal o nej Soros, ktorý ju neskôr finančne podporoval. Ona peniaze venovala luteránskej cirkvi.

Za svoje činy počas druhej svetovej vojny vyznamenal jeruzalemský pamätník obetiam holokaustu Jad Vašem Brandeiszovú titulom "spravodlivý medzi národmi". Brandeiszová, ktorá sa počas života preslávila ako tanečnica a učiteľka tanca, žila v posledných rokoch v ústraní v západomaďarskom Šoproni. Po 110. narodeninách, ktoré oslávila v septembri, sa podľa miestnych médií jej zdravotný stav stále zhoršoval.

Soros, ktorý sa narodil v roku 1930 v Budapešti pod menom György Schwartz, je v posledných mesiacoch terčom čiastočne antisemitsky ladených útokov zo strany maďarského národno-konzervatívneho premiéra Viktora Orbána. Soros je Orbánovi tŕňom v oku, pretože podporuje mimovládne organizácie, ktoré sú voči súčasnému maďarskému vedeniu kritické.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok