Danko chce zrušiť koncesionárske poplatky, RTVS má dotovať štát

TA3
6.1.2018 16:35

Zrušenie koncesionárskych poplatkov, o ktorom politici hovoria už roky, je zase reálnejšie. Tému otvára opäť predseda SNS Andrej Danko, podľa ktorého sa Slovensku ekonomicky darí a ľudia by to mali pocítiť. Jednou z politických priorít volebného programu SNS je práve zrušenie poplatkov za televíziu a rozhlas.

Chce použiť ušetrené peniaze

Podľa Danka môže štát pristúpiť k takémuto kroku na základe pozitívneho výsledku hospodárenia za rok 2017. Pripomína odhady ministerstva financií, podľa ktorých by dlh verejnej správy za rok 2017 mal klesnúť pod 51 percent HDP. "Plánovaný schodok dve miliardy eur tak dosiahne len 1,2 miliardy eur, čiže v skutočnosti klesne o 800 miliónov eur," ozrejmuje Danko. "Ušetrené peniaze by sme mali investovať do ľudí, jednou z možností je použiť ich aj na zrušenie koncesionárskych poplatkov," uviedol Danko.

Podľa jeho slov má SNS rozpracovaných viacero ideí, ktoré by sa dali realizovať prostredníctvom dosiahnutých úspor, pripomína zároveň, že jednou z nosných téz národniarskeho volebného programu je aj zrušenie koncesionárskych poplatkov za verejnoprávny RTVS. "RTVS môže fungovať aj po zrušení úhrad za služby verejnosti," zdôraznil.

Postoj SNS je vraj nejasný

Vyhlásenia Andreja Danka o možnosti zrušenia tzv. koncesionárskych poplatkov vníma minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) ako jednostranné, mediálne vyhlásenie, nezohľadňujúce fakt, že takýto návrh nemožno uskutočniť bez dohody koaličných partnerov. "Nevidím preto dôvod sa ním hlbšie zaoberať," uviedol.

Minister kultúry zároveň upozornil, že postoj SNS k téme financovania RTVS je nejasný. Pripomenul, že na začiatku sa prostredníctvom programového vyhlásenia vlády SNS neprihlásila len k financovaniu RTVS cez tzv. koncesionárske poplatky, ale súhlasila aj s ich zvýšením. Neskôr návrh na ich primerané zvýšenie odmietla. "O niekoľko mesiacov však hlasmi svojich poslancov zvolila za generálneho riaditeľa RTVS človeka, ktorý sa hlási k financovaniu RTVS cez poplatky. A dnes prichádza s ideou financovania RTVS z daní občanov cez štátny rozpočet," upozornil Maďarič.

Spor sa ťahá vyše roka

Spor okolo koncesionárskych poplatkov vypukol na začiatku júna 2016. SNS sa vtedy postavila proti plánovanému návrhu ministra kultúry zvýšiť koncesionárske poplatky zo súčasných 4,64 eura na sedem eur a ich pravidelnú valorizáciu. Výška koncesií sa nemenila 13 rokov. Predseda SNS vtedy uviedol, že zvýšenie poplatkov musí ísť ruka v ruke s optimalizáciou financovania, riadenia aj programovej štruktúry RTVS.

Maďarič návrh predložil na zasadnutí vlády, tá však 17. augusta 2016 rokovanie o tomto bode prerušila, keďže v tejto záležitosti absentovala dohoda koaličných partnerov. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vtedy vyhlásil, že očakáva od SNS jej návrh riešenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok