Divoké noci a lacné pivo. Nová tvár Budapešti otravuje domácich

TA3 ČTK
6.1.2018 09:54

Hlavné mesto Maďarska priťahuje množstvo flámujúcich turistov, ktorí prinášajú mestu peniaze. Takýto typ turistiky má však veľa tienistých stránok - mnohí obyvatelia mesta majú novej tváre metropoly plné zuby.

Divoké noci a lacné pivo. Nová tvár Budapešti otravuje domácich
ČTK/Tetra Images/Henryk Sadura

Steny sa trasú

"V noci sa od hudby trasú steny a ráno musím často čistiť auto od zvratkov," hovorí Dora Garaiová. Budapešť je novou mekkou flámujúcich turistov, ale miestne obyvateľstvo už má dosť všetkého, čo z takejto turistiky vyplýva.

Maďarská metropola sa vďaka každodenným nízkonákladovým letom, litrom lacného piva a ubytovaniu za menej ako 30 eur stala svätostánkom hýrivcov z celej Európy, ktorí sa tu v zime aj v lete bavia za pár forintov.

V srdci metropole sa bývalá židovská štvrť zmenila v centrálny bod všetkých výstrelkov. Na necelých dvoch kilometroch štvorcových sa tu sústreďuje takmer 800 barov, nočných podnikov a reštaurácií. Polovica z nich ešte pred piatimi rokmi neexistovala.

travel-trip-5-free-things-budapest-1ac2b1f67f884b718baa72489b6a9d36_7f000001-fdce-8408.jpg

Podľa Garaiovej, ktorá žije v štvrti s krásnymi budovami z 19. storočia, je táto zmena ešte horšia ako v Barcelone alebo Amsterdame. Okrem hluku, zvratkov, fekálií a odpadkov sú súčasťou života štvrte aj drogoví díleri a prostitútky.

"Nechcem na takomto mieste vychovávať svoje deti," zdôrazňuje mladá žena, ktorá predsedá združeniu miestnych obyvateľov, ktorí sú touto situáciou pobúrení. "Jednajú s nami ako s negativistami, ale my sme len normálni ľudia, ktorí chcú v noci spať," vysvetľuje.

V štvrti susediacou so synagógou stále býva najmenej 15 000 osôb. Ale 18 percent z nich sa mieni presťahovať pre rušenie nočného pokoja, uvádza sa v štúdii budapeštianskej Korvínovej univerzity.

hungary-world-jewish-congress-c0355c08ff4d4e0886fa5db918431444_7f000001-fed8-d0ac.jpg

Bary pre tisícky zákazníkov

Počet turistov v Budapešti sa za posledných osem rokov takmer zdvojnásobil a pre rokom dosiahol 3,5 milióna. Záujmy návštevníkov, ktorých kedysi priťahovalo kúzlo Paríža strednej Európy, sa zásadne zmenili. Podľa Melanie Smithovej z Korvínovej univerzity sú dnes hlavnými dôvodmi cesty do Budapešti lacný alkohol a možnosť flámovať.

Nočný život štvrte, kde kedysi bolo len pár barov v polorozpadnutých budovách, nabral neuveriteľné obrátky, niektoré zariadenia pojmú až 2 000 osôb.

Sprievodca vybavený megafónom smeruje v noci skupinu turistov do jedného nočného podniku: „Ste pripravení to tu roztočiť?“ kričí, a potom vysvetľuje, že nespokojní starousadlíci sa musia presťahovať.

Garaiová a jej združenie, ktoré má viac ako 1 000 členov, má iný názor. "Mnoho ľudí býva v sociálnych bytoch a nemôžu sa len tak odsťahovať. A naviac, to sa máme sťahovať len preto, že sa si sem príde niekto na pár dní vyhodiť z kopýtka?" pýta sa.

hungary-christmas-42268-db76563f2f694d36887b64a3692b6ee9_7f000001-104e-f678.jpg

Pomôžu skoršie zatváracie hodiny?

Prostredníctvom internetových portálov sa tiež šíri prenájom bytov, a tak rozjarení turisti rušia miestnych. "Raz v noci hľadal jeden Angličan svoj byt a zazvonil pri všetkých dverách," sťažuje si jeden z obyvateľov.

Garaiová a jej združenie sa snaží dosiahnuť, aby radnica vytvorila mimo rezidenčných štvrtí zónu, kde budú môcť turisti bez zábran flámovať. Požadujú aj, aby bary zatvárali o polnoci, zatiaľ čo dnes môžu mať otvorené až do šiestej do rána.

Tieto patrenia by však znamenali podstatné zníženie zisku, tvrdí Ábel Zsendovits, majiteľ baru Szimpla Kert. "Situácia v uliciach sa skutočne stala neznesiteľnou, avšak pokuty za priestupky, viac policajtov, čistenie ulíc od zvratkov a verejné toalety by ju mohli zlepšiť," tvrdí.

Radnica tiež uvažuje v tejto štvrti usporiadať referendum o uzatváracích hodinách podnikov. Smithová pochybuje, že sa takéto opatrenie schváli. Tým skôr, že rastúci počet opustených bytov v štvrti odkupujú investori, aby z nich urobili zábavné podniky pre turistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok