Deficit je výrazne nižší, Fico pochválil oceneného Kažimíra

TA3 TASR SITA
3.1.2018 12:32

Štátny rozpočet v roku 2017 skončil podstatne lepšie, ako sa pôvodne očakávalo. Je nižší o stámilióny eur. Premiér Robert Fico v tejto súvislosti pochválil svojho minstra Petra Kažimíra, ktorému prestížny britský mesačník udelil titul európskeho ministra financií roku 2018.

Nižší o takmer 800 miliónov

Plánovaný schodok bol na úrovni okolo 2 miliárd eur, v skutočnosti však bude nižší o takmer 800 miliónov eur a dosiahne len 1,2 miliardy eur. Na tlačovej konferencii to  vyzdvihol premiér Fico.

Slovenský minister financií Kažimír podľa neho požíva už dlhé roky vysokú mieru rešpektu a má obrovské renomé v prostredí ministrov financií Európskej únie. Fico to vyhlásil v súvislosti s jeho aktuálnym ocenením britským mesačníkom The Banker.

"Dôvody, pre ktoré bol Peter Kažimír vyhlásený za ministra financií Európy 2018, sú úplne zrejmé a nemôže ich nikto poprieť. Je to veľmi výrazné tempo konsolidácie verejných financií, pri zachovaní vysokého hospodárskeho rastu," vyzdvihol predseda vlády.     

Pripomenul, že jeho meno sa dlhodobo objavovalo aj v súvislosti s možným vedením Euroskupiny. Kažimír sa vlani v decembri voľby nového šéfa Euroskupiny zúčastnil ako jeden zo štyroch kandidátov, nakoniec ju vyhral portugalský minister financií Mário Centeno. "Pri každej príležitosti, kedy hodnotíme s premiérmi a prezidentmi finančnú situáciu, počúvam len dobré slová na adresu ministra financií," dodal Fico.

Pokles deficitu štátneho rozpočtu za minulý rok oproti rozpočtovanej úrovni o vyše 770 mil. eur by mal podľa Kažimíra v konečnom dôsledku znamenať aj nižší ako očakávaný verejný dlh a zrejme aj nižší schodok verejných financií. Hrubý dlh by mohol ku koncu roka 2017 predstavovať 50,9 % hrubého domáceho produktu. Podľa posledných údajov pritom vláda počítala s dlhom na úrovni cez 51 % HDP.

Vychádza od roku 1926

Kažimíra v utorok vyhlásil britský mesačník The Banker, patriaci do skupiny Financial Times, za ministra financií Európy za rok 2018. Časopis takto ocenil jeho prácu a výsledky slovenskej ekonomiky. 

Časopis The Banker vychádza od roku 1926 a svojich čitateľov má vo viac ako 180 krajinách sveta. Od roku 1996 ho vydáva Financial Times Business. Mesačník prináša pravidelne najdôležitejšie správy z oblasti retailového a firemného bankovníctva, informuje o technologickom rozvoji, produktových inováciách, vývoji softvéru, uvádza profily jednotlivých krajín a komentáre a názory medzinárodne uznávaných expertov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok