Opatrne s nákupom pyrotechniky. Čo by ste sa mali spýtať predajcu?

TA3 TASR
30.12.2017 13:14

Zákazník si pri kúpe pyrotechniky musí všímať, či je označená príslušnou značkou, vekové obmedzenie pre spotrebiteľa a či má návod na použitie. Predávajúci má vysvetliť, ako sa s ňou narába, informovala Slovenská obchodná inšpekcia.

Opatrne s nákupom pyrotechniky. Čo by ste sa mali spýtať predajcu?
SITA/Marek Mrviš

"Treba vedieť, čo mám spraviť, keď dostrieľam, čo mám urobiť s odpadom. Nemám sa pozerať dovnútra, pretože môže nastať oneskorená reakcia," opísal rôzne situácie Marián Jargaš z Odboru metodiky technickej kontroly výrobkov SOI. Predavač si má overiť, či zákazník spĺňa stanovenú vekovú hranicu, aby si mohol kúpiť tento tovar.

Ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová upozornila, že si treba dávať pozor na skladovanie pyrotechniky. "Ak si spotrebiteľ kúpi väčšie množstvo, treba ju uložiť do sucha a chladu, a na toto všetko má byť upozornený," povedala. Podľa jej slov je trh s pyrotechnikou na Slovensku konsolidovaný. Problémy boli pred šiestimi rokmi a SOI bola jedným z najprísnejších orgánov dozoru. Porušení sa dopúšťali aj veľké obchodné reťazce, neboli to len malopredajcovia. "Keď si predstavíte, čo všetko sa môže stať na trhu, tak sme boli mimoriadne prísni," uzavrela Machútová.

Slovenská obchodná inšpekcia na svojej webovej stránke uverejnila podmienky predaja zábavnej pyrotechniky v Slovenskej republike. Primárnym dozorným orgánom pre predaj a skladovanie pyrotechniky je Hlavný banský úrad v Banskej Štiavnici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok