Gazprom očakáva rekordný vývoz plynu do Európy

TA3
29.12.2017 12:12

Vývoz plynu zo strany ruského koncernu Gazprom do Európy by mal tento rok dosiahnuť rekord a v blízkosti rekordných úrovní by sa mal udržať aj v nasledujúcom roku. Povedal to zástupca výkonného riaditeľa firmy Alexander Medvedev.

Gazprom očakáva rekordný vývoz plynu do Európy
SITA/AP

Gazprom s rekordným exportom

Podľa Medvedeva by mal Gazprom vyviezť na európsky trh v roku 2017 minimálne 190 miliárd kubických metrov zemného plynu. V prípade potvrdenia týchto údajov to bude znamenať rekord. V budúcom roku firma očakáva pokles vývozu, aj naďalej by však chcela export udržať blízko tohtoročnej predpokladanej rekordnej úrovne. V roku 2018 by mal vývoz dosiahnuť minimálne 180 miliárd m3 plynu.

"Samozrejme, je to biznis, nie športové zápolenie," povedal Medvedev. "Aj napriek tomu ide o novú etapu v histórii spoločnosti," dodal.

EÚ chce zmierniť závislosť od ruského plynu

Gazprom sa na celkovej spotrebe zemného plynu v Európe podieľa viac než tretinou. Európska únia sa usiluje svoju závislosť od plynu z Ruska zmierniť a pracuje na diverzifikácii energetických dodávok. Ako uviedla agentúra Bloomberg, Brusel tlačí hlavne na zvýšenie kapacity prístavov, čo by umožnilo dovoz väčšieho objemu skvapalneného zemného plynu najmä z USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok