Veľhory zažili tragické sviatky. Na zradný terén doplatili aj skúsení

TA3 TASR
28.12.2017 12:40

Uplynulé vianočné sviatky boli vo Vysokých Tatrách mimoriadne tragické, za dva dni tam zahynuli dve ženy a dvaja muži. Horskí i leteckí záchranári však museli pomáhať aj viacerým zraneným.

Zľadovatený povrch, nevhodná výbava

„Spoločným menovateľom týchto prípadov je zľadovatený povrch, ale aj nevhodný výstroj a obuv. Väčšina z tých, ktorí sa pošmykli, mali obuv skôr na letnú turistiku. Boli však aj prípady, kde došlo k smrteľnému úrazu skúsených alpinistov,“ zhodnotil na štvrtkovej tlačovej konferencii vo Vysokých Tatrách šéf Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Ďalším problémom bolo podľa neho aj zlé, prípadne nedostatočné plánovanie túry.

Do 24. decembra bolo na internetovej stránke HZS, kde nájdu turisti všetky potrebné informácie o podmienkach na horách, v priemere 3000 pozretí. „Po 26. decembri to bolo 18.000 pozretí denne, z čoho vyplýva, že ľudia sa začínajú zaujímať o tieto veci, až keď sa niečo stane. Z toho sme veľmi smutní, pretože snažíme sa ľudí informovať o tom, čo sa na horách deje, ale zrejme to stále nestačí. Horšie je to v tomto prípade u laickej verejnosti, ktorá často ani nevie o tom, že takéto informácie majú k dispozícii,“ zdôraznil Janiga.

HZS ďalej upozorňuje, že každý pád na zľadovatenom povrchu aj s dobrým výstrojom, ak sa nezastaví po niekoľkých metroch, stáva sa nekontrolovateľným. Človek sa často dostáva do rotácie, kotrmelcov, a je len vecou náhody a šťastia, ako pád dopadne.

Kde robia ľudia chybu?

Ľudia robia podľa horských záchranárov chybu najmä v tom, že nemajú adekvátny výstroj, ak ho aj majú, tak ho nevedia správne používať a ak áno, tak len v ľahkých podmienkach. V súčasnosti sú však podmienky na pohyb v horách vhodné len pre skúsených alpinistov.

Dohromady museli horskí záchranári v období od 24. do 27. decembra zasahovať pri 63 lyžiarskych úrazoch a prijali ďalších 21 žiadostí o pomoc v horskom prostredí. V porovnaní s rokom 2014 je tento počet trojnásobný. Ľadový terén komplikoval aj jednotlivé záchranné akcie.

„Už po prvom výjazde sme začali chodiť do vrtuľníka rovno v mačkách a následne po vysadení sme šli s čakanom v ruke, o ktorý sme sa zaistili a až potom sme sa vypínali z lana, pretože tam je všade veľa ľadu. Prvý sviatok vianočný sme sadli do vrtuľníka o 9. hodine a vysadali o 16. hodine, druhý sviatok sme vyrážali do terénu už za svitania a končili sme tiež poobede,“ dodal horský záchranár Marián Červienka, ktorý bol pri väčšine vianočných záchranných akcií.

Tragédií mohlo byť aj viac

HZS zároveň vyzdvihla kooperáciu, či už s leteckými záchranármi, ale aj s prevádzkovateľmi lyžiarskych stredísk i zamestnancami horských chát. Bez ich pomoci by záchranné akcie trvali oveľa dlhšie. „Som veľmi rád, že tá súčinnosť bola na veľmi vysokej úrovni. Napriek všetkým tragédiám sme mali šťastie, že bolo počasie vhodné na nasadenie leteckej techniky, nebyť týchto podmienok, tých tragických prípadov by zrejme bolo oveľa viac,“ uzavrel Janiga.

V najbližšom období má byť na horách veterné počasie a má napadnúť aj niekoľko centimetrov nového snehu. Podmienky na horskú turistiku tak budú ešte o čosi komplikovanejšie a zvýši sa zrejme aj lavínové nebezpečenstvo. Od začiatku roka už zahynulo v slovenských horách 28 ľudí, z toho polovica Slovákov, desať českých turistov, traja Poliaci a jeden Maďar. Dohromady mali horskí záchranári v tomto roku už takmer 2500 výjazdov k úrazom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok