V slovenských mestách privítali Nový rok oslavami i ohňostrojmi

TA3 SITA TASR ČTK
1.1.2018 00:16

Koniec starého a začiatok nového roka je už tradične dôvodom na oslavy po celom svete. Ako sa oslavovalo v Tichomorí, kam Nový rok prichádza skôr? Ako prebiehali oslavy na Slovensku? Ako sa organizátori vysporiadavajú s hrozbami teroristických útokov? Udalosti na prelome rokov sme s vami sledovali online.

V slovenských mestách privítali Nový rok oslavami i ohňostrojmi
SITA/Branislav Bibel

Online sme ukončili.

1:00 Sekundu po polnoci sa v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach narodil chlapček. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Ivana Stašková, malý Šimon váži 3190 gramov a meria 50 centimetrov. Mamička aj bábätko sú podľa jej ďalších slov v poriadku.

00:45 Podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala má hlavné mesto za sebou úspešný rok 2017. Ako poznamenal počas brífingu po ohňostroji nad Dunajom, je rád, že do ulíc mesta prišli osláviť príchod nového roka tisícky ľudí.

"Jazdíme po opravených cestách, vozíme sa novými električkami, autobusmi, máme nové verejné priestranstvá, sme v dobrej finančnej kondícii," povedal. Zároveň poznamenal, že sa chce Bratislavčanom poďakovať za podporu. "Do roku 2018 chcem všetkým ľuďom popriať veľa zdravia, spokojnosti, aby sme žili spokojné a naplnené životy. Chcem poprosiť o trpezlivosť, lebo nás ešte čaká v Bratislave veľa práce," povedal primátor mesta.

Pozrite si fotografie bratislavských osláv.

00:30 Príprava ohňostroja v Bratislave trvala jeden týždeň a pracovalo na ňom 12 pyrotechnikov. Centrom zábavy v hlavnom meste  sa stalo Námestie Ľudovíta Štúra a tradične aj Hviezdoslavovo námestie. O bezpečnosť sa starali posilnené policajné hliadky. Bratislavčania si nenechali pokaziť oslavy ani zlým počasím, pozrite si záznam z diania.

00:10 Presne o polnoci bol v Bratislave z lode na Dunaji odpálený sedemminútový ohňostroj. V tomto roku samospráva pre návštevníkov osláv končiaceho sa roka a zároveň tých, ktorí vítali rok 2018 v hlavnom meste, pripravila novinku. Ohňostroj namiesto hudobného sprievodu Straussovho valčíka Na krásnom modrom Dunaji sprevádzala moderná hudba.

Silvestrovské oslavy v metropole Slovenska lákali ľudí z rôznych kútov krajiny. "Silvester sme sa spolu s partiou rozhodli osláviť v Bratislave. Každý rok si vyberieme jedno mesto, odkiaľ niekto z nás pochádza, a tam strávime príchod nasledujúceho roka," povedal 27-ročný Adam z Banskej Bystrice. V uliciach mesta sa nachádzalo aj viacero zahraničných turistov.

00:00 Slováci privítali Nový rok, Na Hviezdoslavovom námestí si môžu ľudia do 2.00 h prvého januára užiť diskotéku pod holým nebom.

23:45 "Rozhodli sme sa pokračovať v novom koncepte a sústrediť zábavu na jedno miesto. Z Námestia Ľudovíta Štúra a Hviezdoslavovho námestia je to len na skok k Dunaju, odkiaľ odpálime veľkolepý ohňostroj vo forme audiovizuálnej šou," uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Pozrite sa, aká vládla atmosféra na oslavách v hlavnom meste.

23:15 Obyvatelia východnej pologule majú za sebou silvestrovské  oslavy, ktoré boli  prehliadkou pompéznych ohňostrojov a hudobno-svetelných šou na oblohe.

23:30 V hlavnom meste sú silvestrovské oslavy v plnom prúde. Bratislavčania, ale aj turisti z rôznych krajín tu netrpezlivo očakávajú príchod nového roka. Centrálnou zónou je Námestie Ľudovíta Štúra a Hviezdoslavovo námestie, na ktorom sa zabávajú stovky ľudí.

23:10 Rozlúčka s končiacim sa rokom 2017 a vítanie nového roka prebiehajú v Bratislave zatiaľ bez problémov, ako potvrdila hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Ľudia sa zabávajú najmä na Námestí Ľudovíta Štúra a na Hviezdoslavovom námestí, kde sa oslavy začali po 22.00 h.

"Napriek vlhkému a hmlistému počasiu sa tu začínajú schádzať stovky ľudí," povedala Onufer. Bratislavčania, ale aj návštevníci mesta si môžu užiť vizuálno-svetelnú šou s nadrozmernou svetelnou časomierou na Námestí Ľudovíta Štúra, ktorá bude odpočítavať záverečné minúty tohto roka. Na Hviezdoslavovom námestí si môžu ľudia do 2.00 h Nového roka užiť diskotéku pod holým nebom.

22:30 V hlavnom meste sú silvestrovské oslavy v plnom prúde. Bratislavčania, ale aj turisti z rôznych krajín tu netrpezlivo očakávajú príchod nového roka. Centrálnou zónou je Námestie Ľudovíta Štúra a Hviezdoslavovo námestie, na ktorom sa zabávajú stovky ľudí.

22:00 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval vo svojom novoročnom príhovore všetkých Európanov, aby ho podporili v jeho "veľkom projekte" pre Európu. "Moji drahí európski spoluobčania, rok 2018 je osobitný rok a v tomto roku vás budem potrebovať," povedal Macron.

21:50 Vo svojom tradičnom prejave vo Vatikáne pápež vykreslil rok 2017 v tých najtemnejších farbách.

21:30 Organizátori novoročných osláv v Dubaji sľúbili, že tento rok pripravia také oslavy, aké mesto ešte nikdy nezažilo. A podarilo sa im to. Dubaj sa môže pochváliť novým rekordom - najväčšou laserovou šou na jednej budove - na 828 metrov vysokom mrakodrape Burdž Chalífa. Pozrite si rekordnú šou.

20:15 Ohňostroje odpálila aj filipínska metropola Manila.

filipiny_7f000001-3fed-0f51.jpg

18:45 Pozrite si veľkolepé ohňostroje oslavy v Austrálii a Ázii.

18:30 V bratislavskom centre odštartovali silvestrovské oslavy. Centrálnou zónou osláv je Námestie Ľudovíta Štúra a Hviezdoslavovo námestie, kam prichádzajú stovky ľudí.

17:30 Čína bude v novom roku hrať aktívnu rolu v boji za svetový mier, bude plniť svoje záväzky v boji proti klimatickým zmenám a bude pokračovať v domácich ekonomických reformách. Uviedol to v novoročnom prejave čínsky prezident Si Ťin-pching. Obyvateľom Číny taktiež sľúbil, že do roku 2020 skoncuje s extrémnou chudobou vo všetkých vidieckych oblastiach.

17:00 Záchranári budú mať počas silvestrovskej noci plné ruky práce. Tieto dni každoročne patria medzi najťažšie.

16:50 Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa zamerala na aktuálne politické problémy. V novoročnom prejave sľúbila, že sa bude usilovať o to, aby v Nemecku vznikla na budúci rok stabilná vláda.

16:20 V Tokiu polnoc privítali o 16.00 stredoeurópskeho času vypustením tisícov bielych balónikov. V juhokórejskom Soule sa rozozvučal obrovský historický zvon.

japan_7f000001-2b0f-081a.jpg

16:00 Ruský prezident Vladimir Putin v tradičnom novoročnom prejave poprial všetkým jednotlivcom aj rodinám zmeny k lepšiemu. Vyzval k väčšej súdržnosti medzi generáciami.

16:00 Oslavy spojené s príchodom Nového roka sa aj v Rusku spájajú s prísnymi bezpečnostnými opatreniami, Moskva je plná policajtov a zábran.

15:30 Takmer 200 turistov - najmä z Banskobystrického kraja - absolvovalo Silvestrovský výstup na Poľanu. Už 37. ročník tohto podujatia zorganizoval za hmlistého a daždivého počasia Klub slovenských turistov Detva.

14:40 Trnavské koncoročné nebo rozjasnia svetlicami dva oficiálne mestské ohňostroje. Prvý bude v podvečer o 18. hodine pre deti a ich rodičov a druhý o polnoci tradične privíta nový rok. Takýto model sa opakuje v meste už niekoľko rokov, vlani však narazil na nariadenie zakazujúce používať pyrotechniku počas dňa. Zastupiteľstvo preto muselo tento rok zmeniť všeobecne záväzné nariadenie. „Podľa nového znenia je možné používať pyrotechniku na Silvestra dlhšie, od popoludnia do 1. hodiny Nového roka," informoval hovorca mesta Pavol Tomašovič.

14:20 Tisíce ľudí museli úrady evakuovať z pláže severne od austrálskeho mesta Sydney, keďže začal horieť nákladný čln plný zábavnej pyrotechniky, pripravenej na ohňostroj na oslavu Nového roka 2018. Zábavná pyrotechnika vybuchla a čln sa potopil do vody. Incident sa stal o 21.00 h miestneho času (11.00 h SEČ) na rodinnej párty s ohňostrojom v meste Terrigal, 90 kilometrov severne od Sydney.

14:05 Nový rok privítali veľkolepým 12-minútovým ohňostrojom už aj v austrálskom Sydney. Ohňostroj rozžiaril nebo nad budovou opery a prístavným mostom Harbour Bridge.

Podľa organizátorov išlo o vôbec najväčší ohňostroj, aký kedy Sydney zažilo. Odpálili osem ton jednotlivých kusov zábavnej pyrotechniky - týchto kusov bolo celkovo 100.000 a stáli sedem miliónov austrálskych dolárov (5,5 milióna USD).

13:55 Minuloročné novoročné oslavy zatienil krvavý útok v istanbulskom nočnom klube. Terorista tam povraždil desiatky ľudí, aj turistov.

13:35 Celkovo 804 bežcov z 983 prihlásených dokončilo Silvestrovský beh cez bratislavské mosty. Podujatie bolo podľa organizátorov určené pre všetkých, ktorých neodradí ani chladnejšie decembrové počasie.

Ako informovala Zuzana Zúbeková zo Správy telovýchovných a rekreačných zariadení Bratislavy, najrýchlejší čas medzi mužmi tretíkrát po sebe dosiahol Marek Hladík, ktorý približne desaťkilometrovú trať zabehol za 34 minút a 28 sekúnd. Medzi ženami triumfovala Nikol Čorbová s časom 40 minút a 32 sekúnd.

Silvestrovský beh odštartoval o 10. hodine od Ekonomickej univerzity v bratislavskej Petržalke. Trasa viedla cez Prístavný most, Prístavnú ulicu, Most Apollo, nábrežie Dunaja, Starý most, na Most SNP a cez nábrežie Dunaja na Most Lafranconi.

img-7037-copy_7f000001-da02-7ea8.jpg

13:15 Do nového roka 2018 vstúpilo o 13:00 SEČ aj najvýchodnejšie ruské mesto Anadyru.

12:55 Rozlúčku so starým rokom odštartujú v Trenčíne na Mierovom námestí o 21.00 hodine diskotékou na rozprúdenie silvestrovskej nálady. Mesto do silvestrovských osláv tento rok investovalo 8850 eur. Počas osláv zaznejú najväčšie české a slovenské hity, bude aj odpočítavanie posledných tohtoročných sekúnd. Nový rok privíta v najmenšom slovenskom krajskom meste ohňostroj, odpália ho zo strechy Kina Hviezda.

12:35 Polícia zverejnila na Facebooku silvestrovský súhrn najvtipnejších výrokov z policajných zápisníc.

12:10 Ako ďalší vstúpil do nového roku Nový Zéland. Metropola Wellington a miestne najväčšie mesto Auckland, kde bola polnoc 12:00 SEČ, pripravili tradičný ohňostroj.

Desaťtisíce Novozélanďanov vyšli do ulíc a na pláže. Oslavujúci obyvatelia spievali, tancovali, objímali sa a bozkávali. V Aucklande sa desaťtisíce ľudí zhromaždili okolo televíznej veže Sky Tower, pričom z najvyšších plošín stavby päť minút nepretržite vybuchovala zábavná pyrotechnika. Sky Tower vysoká 328 metrov je najvyššou vežou na celej južnej pologuli. Avšak na neďalekom ostrove Waihehe, vzdialenom 30 kilometrov, úrady zrušili plánované ohňostroje, pretože vládne sucho a zásoby vody sú pre hasičov malé. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

11:55 Banskobystričania si po rokoch užijú silvestrovské oslavy, do nového roka budú môcť vykročiť hneď dvakrát. Po dva dni ich čaká nielen kultúrny program na Námestí SNP, ale uvidia aj dva veľkolepé ohňostroje. Jeden na Silvestra a druhý na Nový rok.     

Ako informoval magistrát, po rokoch sa chystá oživiť niekdajšiu tradíciu silvestrovských osláv, no ponechá i novšiu tradíciu vítania nového roka v podvečer 1. januára. "Každý rok vnímame, že Banskobystričania sa rozdeľujú na dve skupiny. Rodinám s deťmi vyhovuje novoročný ohňostroj, iní sa chcú rozlúčiť so starým rokom na námestí tak, ako to bývalo kedysi. Myslím si, že do krajského mesta silvestrovské oslavy určite patria, preto sme sa ich tradíciu rozhodli oživiť. Verím, že si všetci prídu na svoje," konštatoval primátor Ján Nosko.     

O silvestrovský program, ktorého vyvrcholením bude ohňostroj, sa v posledný deň roka 2017 od 22.00 h postará Metalinda, Duchoňovci a domáca kapela Rock Reunion. Novoročný ohňostroj, ktorý každý rok láme rekordy v návštevnosti, odštartujú obyvatelia spoločne so skupinou Otto Voce 1. januára o 17.00 h.

11:50 Tichomorské ostrovné štáty Kiribati a Samoa v nedeľu ako prvé na svete privítali príchod nového roka 2018. Nový rok sa začal o 11.00 h SEČ na Kirimati, najvýchodnejšom atole štátu Kiribati, ktorý sa rozprestiera v dĺžke približne 4000 kilometrov v troch časových pásmach.

Oslavy nového roka v rovnakom čase odštartovali aj v meste Apia, metropole republiky Samoa, ktorá sa v roku 2011 vyškrtnutím jedného dňa posunula do iného časového pásma. Dostala sa tým medzi krajiny, ktoré privítali nový rok ako prvé na svete, a nie - ako dovtedy - posledné.

11:45 Čo večer čaká obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta? Silvestrovské oslavy v Bratislave budú tentoraz v znamení svetelnej šou i diskotéky pod holým nebom. Chýbať nebude ani polnočný ohňostroj odpálený z lode na Dunaji.

Tentoraz však nebude za hudobného sprievodu Straussovho známeho valčíka Na krásnom modrom Dunaji, ale sprevádzať ho bude modernejšia hudba. Centrálnou zónou osláv bude Námestie Ľudovíta Štúra a Hviezdoslavovo námestie.     

Bratislavčania i návštevníci hlavného mesta sa môžu prísť do centra mesta zabávať počas Silvestra od 22.00 h. Pripravená bude pre nich aj vizuálno-svetelná šou s nadrozmernou svetelnou časomierou na Námestí Ľudovíta Štúra, ktorá bude odrátavať záverečné minúty tohto roka. Mestská časť Staré Mesto zas pripravila na Hviezdoslavovom námestí diskotéku pod holým nebom.

image_7f000001-ba50-dbfb.jpg

"Sústredili sme sa na využitie nových technológií, aby sme starý rok odprevadili ako sa patrí, nový rok privítali modernejšie a venovali Bratislavčanom jedinečný zážitok, na ktorý sa len tak ľahko nezabúda," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Verí, že do centra Bratislavy sa s rokom 2017 prídu rozlúčiť a zároveň privítať nový rok 2018 desaťtisíce ľudí. Presne o polnoci bude z lode na Dunaji odpálený ohňostroj, tentoraz za sprievodu modernej hudby.  "Novinkou je aj to, že ostane počas silvestrovskej noci na Hlavnom námestí vianočný stromček, ktorý bol v minulosti vždy ihneď po vianočných sviatkoch demontovaný, pretože bol prekážkou pre stavbu silvestrovského pódia," podotkol Nesrovnal.     

O bezpečnosť a nerušený chod silvestrovskej noci v Bratislave sa budú starať posilnené hliadky mestskej i štátnej polície, taktiež pracovníci strážnej služby a zdravotníci. Na šiestich kontrolovaných vstupoch na Hviezdoslavovo námestie budú policajti a strážna služba dohliadať na to, aby návštevníci do centrálnej zóny v Starom Meste vstupovali bez sklenených fliaš či ostrých a nebezpečných predmetov.     

Hlavné mesto vyzýva, aby sa ľudia na oslavy Silvestra v centre mesta dopravili najmä prostredníctvom MHD, ktorá bude posilnená a premávať bude v špeciálnom režime. Samospráva zároveň upozorňuje na všeobecne záväzné nariadenie z minulého roka o pyrotechnike, podľa ktorého je prísne zakázané akékoľvek používanie voľne dostupnej pyrotechniky. Program silvestrovských osláv pripravilo hlavné mesto spolu s mestskou časťou Staré Mesto. O dramaturgiu a réžiu programu sa postaralo občianske združenie Hlava 98.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok