Naše veľhory majú ďalšie obete. Turisti našli nehybné telo muža

TA3 TASR
26.12.2017 15:04

Vo Vysokých Tatrách vyhasli ďalšie ľudské životy. Horská záchranná služba informovala, že v skorých ranných hodinách prijalo Operačné stredisko tiesňového hlásenie o páde turistu počas výstupu Malou Studenou dolinou. O niekoľko hodín neskôr našli náhodní turisti vo Veľkej Studenej doline telo ďalšieho muža.

Nedokázali mu pomôcť

Oznamovateľ prípadu z Malej Studenej Doliny so svojím kamarátom stratil vizuálny a zvukový kontakt. Spadnutého muža sa podarilo nájsť približne po hodine od pádu. Na miesto medzitým vyslali aj posádku VZZS ATE, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vzala na palubu dvoch záchranárov HZS.

Vážne zraneného 25–ročného muža z terénu evakuovali a letecky transportovali na heliport do Starého Smokovca, kde sa ho ujal lekár VZZS. Napriek maximálnemu úsiliu všetkých zúčastnených záchranárov poľský turista svojím zraneniam podľahol. Tieto sviatky majú v slovenských veľhorách zatiaľ mimoriadne tragický priebeh. V pondelok 25. decembra tu zahynuli ďalšie dve ženy, mladý poľský turista je tak treťou obeťou.

Našli ho náhodou

Zrejme nevhodné poveternostné podmienky na horách si vyžiadali ďalšiu ľudskú obeť. Z Horskej záchrannej služby informovali, že v utorok v dopoludňajších hodinách oznámili náhodní turisti nález nehybného tela muža vo Veľkej Studenej doline pod Kráľovským žľabom vo Vysokých Tatrách.

Na miesto okamžite smerovali záchranári HZS, ktorí sa v tom čase nachádzali v teréne a súčasne bola vyslaná aj pozemná skupina HZS zo Starého Smokovca. "Tridsaťtri ročný český turista, žiaľ, pri páde utrpel poranenia nezlučiteľné so životom," informovali horskí záchranári s tým, že telesné pozostatky muža transportovali do Starého Smokovca a odovzdali príslušníkom Policajného zboru SR a obhliadajúcemu lekárovi.

HZS upozorňuje turistov, že v horách sú aktuálne veľmi nepriaznivé podmienky, ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a skialpinizmus. Terén je po oteplení a následnom poklese teplôt zľadovatený. "Týmto apelujeme na nevyhnutnosť zimného výstroja a výzbroje,"informovali horskí záchranári.

Počas stredy 27. decembra sa na hrebeňoch Tatier ojedinele očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 135 - 160 kilometrov za hodinu. "Prosíme všetkých návštevníkov, aby za takýchto podmienok zvážili pohyb v horských oblastiach," uviedla HZS na svojej oficiálnej internetovej stránke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok