Kam môže viesť nezdravá sebaláska? Do hudobného neba i na dno

TA3 ČTK
23.12.2017 20:01

Rozdiel medzi egocentrizmom a narcizmom existuje. Narcizmus nemusí byť negatívny a môže viesť k efektívnej práci.

Kam môže viesť nezdravá sebaláska? Do hudobného neba i na dno
SITA/AP

Základ identity

Egoista je sústredený na seba, na svoj prospech, na svoje záujmy. Egocentrista vždy všetko vzťahuje k vlastnej osobe, takto vníma aj všetky situácie. Jeho mienka je najdôležitejšia, rád je stredom pozornosti, ale nemá vlohy na to, aby bol milovaný. Narcista má životnú potrebu získať pozornosť druhých. Dúfa, že bude potvrdená jeho magická moc upútať ľudí. Nie je zvláštne, keď u narcistu počujeme, že jeho auto je najkrásnejšie alebo jeho deti sú najinteligentnejšie. Narcizmus ale nemusí byť negatívny.

Zakladateľ psychoanalýzy Sigmund Freud hovoril o schopnosti dieťaťa milovať samo seba a milovať ostatných. Narcizmus je teda podľa tejto myšlienky základom našej identity. Ako napísal francúzsky denník Le Figaro, problém nastáva vtedy, ak vznikne hyponarcizmus alebo hypernarcizmus.

britain-freuds-ashes-1_7f000001-c492-6c64.jpg

Premyslenou stratégiou k pochvale

Hyponarcizmus sa prejavuje tým, že postihnutá osoba zdôrazňuje, čo je na nej zlé. Nikdy nie je dosť dobrá a má značné tendencie sa podceňovať. Ak jej zložíte poklonu, reaguje ako obeť. Človek trpiaci hypernarcizmom sa naopak stále vychvaľuje, zdôrazňuje svoje prednosti.

Prínos narcizmu tkvie v tom, že človek má vyrovnaný vzťah k sebe samému. Taký človek sa dokáže mať rád, obohacuje svoje citové vzťahy, pracuje efektívne a má radosť z úloh, a to nielen preto, aby dostal odmenu. Naviac, rovnako sa stará o svoje telo aj o dušu.

Hypernarcizmus znamená intenzívnu potrebu dosahovať uznanie druhých. Zdá sa, akoby boli na uznaní druhých závislí. Majú potrebu druhých poraziť. Ich túžba po uznaní môže veľa rokov slúžiť ako účinný motor. Psychiatrička Patrice Huerrová, ktorá sa špecializuje na správanie študentov, uvádza, že takýto študent nemá nikdy dosť dobrých známok a dáva všetko do toho, aby mal v škole úspechy. Pripomína príklad jednej študentky, ktorá sa pokúsila o samovraždu len preto, že prvýkrát za celú dobu brilantného štúdia nebola najlepšia, ale "len" druhá. Sú aj takí hypernarcisti, ktorí o sebe neustále prehlasujú, že sú nuly. To všetko je len stratégia, ako si vymôcť pochvalu.

Ja predovšetkým, ja prvý

Skôr alebo neskôr však príde izolácia. Vo firmách a organizáciách nie sú hlupáci. Ten, kto sa chce príliš zviditeľniť, je nakoniec izolovaný. Tí naozaj dobrí sú často flexibilní a prístupní voči druhým. Ich okolie sa niekedy snaží postaviť okolo nich múr.

O rozporuplnosti hypernarcistických osôb, ktorým ich ego umožňuje dosiahnuť úspech, ale skôr či neskôr sa dostanú do izolácie, hovorí film režiséra Tate Taylora Get On Up - Príbeh Jamesa Browna.

Malý chudobný chlapec z Južnej Karolíny si musí vytvoriť silné "ja", aby uspel. Táto sila ho dovedie k tomu, že sa stane svetovo uznávanou hviezdou. Dlho na neho svietili reflektory. Prichádzajú však chvíle, kedy sa jeho heslo: „Ja predovšetkým, ja prvý“ obracia proti nemu. Opúšťajú ho najlepší muzikanti, aj priateľ z detstva. Človek trpiaci hypernarcizmom, ktorý chcel byť stále v popredí, sa musí obávať, že sa stane posledným.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok