Počas školskej vianočnej oslavy v Mexiku zastrelili novinára

TA3 TASR
20.12.2017 07:36

Neznámi útočníci vtrhli do základnej školy v mexickom meste Acayucan, keď sa tam práve konala vianočná párty, a zastrelili reportéra Gumara Péreza. Stal sa tak najmenej desiatym novinárom zavraždeným tento rok v Mexiku. Podľa pozorovateľov zažíva krajina krízu v slobode prejavu.

Počas školskej vianočnej oslavy v Mexiku zastrelili novinára
SITA/AP

Program na ochranu novinárov

Koordinátor bezpečnosti v mexickom štáte Veracruz, kde sa nachádza Acayucan, uviedol, že na vianočnej párty na prvom stupni základnej školy boli prítomné desiatky rodičov a detí, ktoré sa stali svedkami zastrelenia Péreza. Školu navštevuje aj jeho vlastné dieťa.

Pérez (34) písal o kriminalite pre množstvo miestnych médií, založil internetovú spravodajskú stránku La Voz del Sur a pracoval aj pre miestnu vládu. Podieľal sa na štátnom programe na ochranu novinárov, ktorí sa venovali "vysoko nebezpečnej" žurnalistickej práci - ide o samostatný projekt, odlišný od programu federálnej vlády známeho ako "mechanizmus", ktorý ponúka novinárom bezpečnostné opatrenia ako spúšťač poplachu v ich mobilných telefónoch či zabezpečenie ich domova.

"Od roku 2015 bol zaradený do preventívneho programu pre bezpečnú novinársku prácu, ide o mechanizmus pre reportérov, ktorý znižuje nebezpečenstvo na vysoko riskantných podujatiach," uviedla vo vyhlásení komisia štátu Veracruz na ochranu novinárov. "Žiaľ, neupovedomil nás, že dostáva vyhrážky, ktoré sú preňho rizikové," dodala komisia.

Drogové gangy a korupcia

Predsedníčka komisie Ana Laura Vázquezová oznámila, že komisia bude sledovať vyšetrovanie, a vyzvala vládu, aby priviedla vrahov pred spravodlivosť. Vdova po Pérezovi Adelina Mendozová povedala v interview pre miestnu redakciu internetového spravodajského média E-Consulta, že celý minulý rok prosila manžela, aby zanechal žurnalistiku a otvoril si s ňou reštauráciu.

Mexiko je jednou z najnebezpečnejších krajín pre novinárov a za najhorší je pokladaný práve štát Veracruz, sužovaný násilím drogových gangov a korupciou, tento rok tam zabili niekoľko žurnalistov. Podľa Výboru na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku zabili v Mexiku od roku 1992 až 95 novinárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok