Budúci kancelár Rakúska predstavil novú vládu

TA3
16.12.2017 18:55

Budúci rakúsky kancelár Sebastian Kurz predstavil novú vládnu koalíciu Rakúskej ľudovej strany a Slobodnej strany Rakúska. Verejnosť opäť uistil, že kabinet bude proeurópsky. Povedal to po stretnutí s prezidentom Alexandrom van der Bellenom, ktorý budúce smerovanie rakúskej politiky odobril.

Rakúski ľudovci z ÖVP a slobodní z FPÖ sa dohodli na spolupráci v spolkovej vláde na nasledujúcich päť rokov a uzavreli koaličné rokovania. Na základe dohody dosiahnutej medzi ÖVP a FPÖ bude Kurz novým rakúskym spolkovým kancelárom a Heinz-Christian Strache vicekancelárom.

"Máme dobrý a veľmi silný tím," zhodnotil pred stretnutím s hlavou štátu Kurz. Všetci sa zhodli na tom, že "je v záujme Rakúska, aby zostalo v centre silnej Európskej únie a aktívne sa podieľalo na budúcom vývoji Európskej únie", povedal prezident po stretnutí s budúcim kancelárom a vicekancelárom.

ÖVP a FPÖ uzavreli vo Viedni koaličné rokovania. Vyjednávači oboch strán sa dohodli na texte koaličnej dohody, upravujúcej ich spoločné vládnutie na obdobie nasledujúcich piatich rokov. Členovia novej rakúskej spolkovej vlády, ktorú povedie líder ľudovcov, doterajší šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz, zložia ústavou predpísaný sľub do rúk spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena v pondelok 18. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok