Merkelová a Macron chcú už na jar zhodu názorov o reforme eurozóny

TA3 TASR
15.12.2017 19:06

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron na záver summitu EÚ v Bruseli oznámili, že chcú dosiahnuť spoločné stanovisko k reforme eurozóny počas nasledovného summitu v marci 2018.

Merkelová a Macron chcú už na jar zhodu názorov o reforme eurozóny
SITA/AP

"Chceme dosiahnuť zblíženie našich pozícií do marca," uviedla Merkelová počas spoločnej tlačovej konferencie s Macronom. Podľa jej slov nájsť spoločné riešenie je nevyhnutné, pretože je to potrebné pre Európu. "Keď sa chce, tak sa to dá," dodala.

Francúzsky prezident sa rovnako odvolal na spoločnú vôľu oboch strán a vyjadril nádej, že do konca marca sa im podarí zblížiť pozície. Macron vo svojom prejave v septembri na parížskej Sorbonne predstavil víziu reformy eurozóny. Medzi jeho návrhy patrí aj vytvorenie postu ministra financií a rozpočtu v eurozóne, čo sa momentálne nestretáva s pochopením u všetkých členov menovej únie.

Merkelová je zatiaľ menej konkrétna, čo sa týka tejto oblasti, lebo najskôr musí vyriešiť situáciu na domácej politickej scéne a vytvoriť novú koaličnú vládu. Až potom bude môcť spresniť vízie Nemecka ohľadom reformy eurozóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok