Hrozí, že Poľsko ako prvá krajina stratí hlasovacie práva v Únii

TA3 TASR
15.12.2017 15:53

Európska komisia zrejme po prvý raz aktivuje článok Lisabonskej zmluvy, ktorý hovorí o „jasnom riziku vážneho porušenia“ hodnôt Únie. Brusel začne proces voči Poľsku v súvislosti s porušovaním zásad právneho štátu. Nemecké médiá informujú, že by sa tak mohlo stať na budúcu stredu.

Európska únia sa chystá proti Poľsku spustiť proces, na ktorého konci je eventuálna strata hlasovacích práv krajinu v rámci rozhodovacích mechanizmov v únii. Oznámil to eurokomisár pre rozpočet Günther Öttinger. Únia by tak mohla Poľsko potrestať za nové zákony týkajúce sa súdnictva, ktoré z poľských súdov podľa domácich kritikov aj podľa zahraničia robia nástroj v rukách súčasnej vládnej garnitúry strany Právo a spravodlivosť.

Únia o tom, či túto procedúru proti Poľsku spustí, rozhodne podľa Öttingera už budúcu stredu. "Myslím si, že sme pripravení tento krok podniknúť," vyhlásil komisár. Procedúra, ktorá zatiaľ v histórii únie nebola ani raz použitá proti žiadnemu štátu, pozostáva z dvoch krokov. Prvým je varovanie pre príslušnú krajinu, že sa "dostala do rozporu so základnými hodnotami únie" a druhým je zbavenie krajiny jej hlasovacích práv.

Zatiaľ čo prvý krok by únia mohla veľmi ľahko schváliť, keďže vyžaduje, aby zaň hlasovala len kvalifikovaná väčšina členských štátov, s druhým krokom by bol zrejme problém. Zbavenie krajiny hlasovacích práv totiž vyžaduje jednomyseľné hlasovanie všetkých ostatných členských krajín EÚ, pričom Maďarsko už dopredu avizovalo, že by takýto krok proti Poľsku nepodporilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok