Irán podľa americkej veľvyslankyne šíri zbrane. Ukázala dôkaz

TA3 TASR
15.12.2017 09:02

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová ukázala médiám údajnú raketu iránskej výroby, ktorú podľa nej jemenskí povstalci vystrelili na letisko v Saudskej Arábii. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že Irán Haleyovej obvinenia poprel.

Irán podľa americkej veľvyslankyne šíri zbrane. Ukázala dôkaz
SITA/AP

Dôkaz porušenia rezolúcií

Zvyšky rakety ukázala Haleyová na vojenskej základni vo Washingtone. Podľa nej ide o konkrétny dôkaz toho, že Teherán porušuje platné rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o nešírení zbraní. USA a ich spojenci majú k dispozícii správy tajných služieb o tom, že Irán dodáva zbrane povstaleckým a teroristickým skupinám v Jemene, Libanone, Sýrii a Iraku, uviedla Haleyová.

Takéto protiprávne konanie iránskeho režimu už nemožno ďalej tolerovať. "Boj proti iránskej agresii je v záujme celého sveta," vyhlásila veľvyslankyňa. Vyzvala preto všetkých členov BR OSN a členov amerického Kongresu, aby si prišli pozrieť vystavené zvyšky iránskej rakety a následne podnikli príslušné kroky voči Teheránu.

Rakety povstalcom neposkytli

Iránsky veľvyslanec pri OSN Gholámalí Chóšrú na Haleyovej vystúpenie reagoval tvrdením, že jeho krajina nikdy neposkytla rakety jemenským povstalcom. Haleyovej obvinenia označil za neopodstatnené a ňou prezentované údajné dôkazy za vyfabrikované. "Cieľom takýchto obvinení je zatajovanie zločinov Saudskej Arábie v Jemene,"vyhlásil Chóšrú na adresu Rijádu, ktorý je spojencom USA a hlavným regionálnym rivalom Iránu.

Jemenskí šiitskí povstalci podporovaní Iránom vypálili 4. novembra balistickú strelu na letisko v saudskoarabskej metropole Rijád, ktorá však bola ešte pred dopadom zostrelená. Sunnitská Saudská Arábia a Spojené štáty vyhlásili, že raketu vzbúrencom dodal Teherán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok