Ústavný súd je opäť kompletný, Kiska ustúpil a vymenoval sudcov

TA3 TASR SITA
14.12.2017 10:08

Ústavný súd je po takmer troch rokoch opäť v kompletnom zložení. Prezident Andrej Kiska splnil to, čo sľúbil a po dlhom spore vymenoval troch kandidátov na ústavných sudcov - Janu Laššákovú, Mojmíra Mamojku a Miroslava Duriša.

Akceptoval návrh NR SR

Stalo sa tak po rozhodnutí Ústavného súdu SR, ktoré mu prikázalo vybrať si a vymenovať ústavných sudcov, zvolených parlamentom. Kisku opakovane kritizoval aj Robert Fico a vyzýval ho, aby sa zákonu nevzpieral, časť opozície vyzývala na opak. Kiska nález ÚS SR nazval jedným z najhorších rozhodnutí, svojvoľným a ignorujúcim.

Talár ústavných sudcov si na 12 rokov obliekajú doterajšia poslankyňa Národnej rady SR a členka strany Smer-SD Laššáková (65), bývalý poslanec Národnej rady SR za stranu Smer-SD a akademik Mamojka (67) a notár a externý vysokoškolský pedagóg Duriš (51). Laššáková a Mamojka boli pri voľbe v parlamente nominovaní stranou Smer-SD, Duriš Notárskou komorou Slovenskej republiky.

Najváženejšia súdna autorita

Prezident novým ústavným sudcom zaželal veľa energie a síl pri napĺňaní poslania v najdôležitejšej súdnej inštitúcii. Pripomenul im, že od dnešného dňa nesú veľkú zodpovednosť, pretože Ústavný súd je v každom demokratickom štáte považovaný za najváženejšiu súdnu autoritu, ktorá chráni práva a slobody ľudí.

„Je pravdou, že na moje rozhodnutie o vymenovaní ste čakali trochu dlhšie. Chcem preto dnes vyjadriť nádej, že toto čakanie sa napokon našej krajine vyplatí a že svojou prácou prispejete k posilneniu autority Ústavného súdu v očiach odbornej, ale aj širšej verejnosti,“ povedal novým ústavným sudcom Kiska. „Považujem to za mimoriadne dôležitú úlohu, pretože dobre fungujúci právny štát musí byť postavený na dôvere k jeho najdôležitejším ústavným inštitúciám,“ doplnil.

Sudcovia robili nadoraz

Slávnostného aktu v Prezidentskom paláci sa okrem predsedu ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Róberta Madeja zúčastnila aj predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková. „Ja to vítam, ja som aj pánu prezidentovi zaďakovala, že sa rozhodol tak, ako rozhodol, a vymenoval troch nových kolegov, ja ich vítam v mene svojom aj svojich kolegov, veľmi nám to pomôže, pretože tá situácia už bola veľmi patová, sudcovia už robili nadoraz,“ vysvetlila Macejková s tým, že desiati sudcovia rozhodli v tomto roku už 1980 vecí. „Sme rarita v rámci Európy,“ uviedla na margo takejto záťaže.

Noví sudcovia podľa slov predsedníčky Ústavného súdu začnú s výkonom funkcie hneď nasledujúci deň. Budúcu stredu (20.12.) zasadne plénum Ústavného súdu, ktoré prijme dodatok k rozvrhu práce. Ním sa vytvoria štyri nové senáty, ktoré nahradia tri doterajšie, ozrejmila Macejková.

Ukončili spor

V rámci elektronického prideľovania spisov tiež predsedníčka urobí opatrenia, aby sťažnosti a návrhy už boli prideľované nie medzi desiatich, ale medzi 13 sudcov. Súd sa napokon postará o nové posily aj materiálne. „Čiže si myslím, že od stredy začnú naplno,“ doložila predsedníčka ÚS.

Menovaním trojice nových sudcov bol ukončený takmer tri roky trvajúci spor hlavy štátu s Národnou radou SR, kde mal Kiska vážne výhrady k odbornosti kandidátov zvolených v parlamente. O sťažnostiach nevymenovaných kandidátov opakovane rozhodoval Ústavný súd SR, stanovisko poskytla aj medzinárodná Benátska komisia.

Prvý senát Ústavného súdu rozhodol 6. decembra o sťažnostiach kandidátov tak, že hlave štátu prikázal vymenovať troch ústavných sudcov z celkom siedmich zvolených kandidátov. Prezident toto rozhodnutie v utorok (12.12.) ostro kritizoval, oznámil však, že vymenuje Laššákovú, Mamojku a Duriša. Na to reagoval súčasný predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) upozornením, že Laššáková a Mamojka nemôžu byť naraz vymenovaní, pretože boli dvoma kandidátmi zvolenými v roku 2015 na jedno uvoľnené sudcovské miesto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok