Výbuch pri slovenských hraniciach má prvú indíciu

TA3 TASR
12.12.2017 19:25

Obeťou výbuchu plynového terminálu spoločnosti OMV, ku ktorému došlo v utorok v blízkosti dolnorakúskej obce Baumgarten an der March neďaleko slovensko-rakúskych hraníc, je podľa informácií internetového vydania denníka Kurier 32-ročný ženatý rakúsky občan.

Mal skontrolovať zásobník

Bezpečnostný spolupracovník externej firmy TÜV, Združenia pre technickú kontrolu, realizoval v inkriminovanom momente kontroly v areáli, v ktorom došlo k mohutnej explózii. Periodiku to potvrdili dva na sebe nezávislé zdroje. Polícia tak však zatiaľ oficiálne neurobila, chce počkať až na DNA test telesných pozostatkov zosnulého.

Presnú príčinu nešťastia objasní až pokračujúce vyšetrovanie. Prvou indíciou však môže byť, že v pondelok uviedli v areáli do prevádzky nový zásobník pod tlakom šiestich barov (približne 600 kilopascalov). Keďže v utorok neregistrovali žiadny pokles tlaku, malo dôjsť už k uvedeniu zásobníka do plnej prevádzky. Ešte predtým ho však mal skontrolovať spomínaný spolupracovník TÜV.

Po explózii vypukol v areáli rozsiahly požiar, počas ktorého plamene šľahajúce do veľkej výšky zachvátili šesť objektov a zničili viacero zaparkovaných motorových vozidiel. Požiar bol viditeľný aj zo slovenskej strany štátnych hraníc.

Poďakovala slovenským zložkám

Dolnorakúska hajtmanka Johanna Miklová-Leitnerová sa poďakovala "slovenským susedom za ich spoluúčasť a rýchlu ponuku pomoci" v súvislosti s výbuchom v okolí obce Baumgarten an der March. Niekdajšia rakúska spolková ministerka vnútra hovorila o ponuke slovenského rezortu vnútra, ktoré signalizovalo pripravenosť vyslať hasičské vozidlá i záchranné zariadenia, ako o príjemnom "vyjadrení spätosti našich krajín".

Popoludní už hasiči požiar zlikvidovali, avšak v areáli zostanú v podobe strážnych hliadok preventívne po celú nasledujúcu noc, aby zabránili prípadnému opätovnému vzplanutiu niektorého z ohnísk. Popri zosnulom utrpel ťažké popáleniny ďalší muž, ktorého vrtuľník previezol do Všeobecnej nemocnice vo Viedni, s ľahšími zraneniami hospitalizovali ďalších 20 ľudí, medzi ktorými je podľa polície aj jeden Slovák. Zväčša by malo ísť o zamestnancov Gas Connect Austria a rakúskych občanov.

Dodávky pokryjú

Terminál kontrolovane odstavili a naďalej zostáva mimo prevádzky. Dodávky plynu v Rakúsku bude možné podľa spoločnosti Gas Connect Austria v dohľadnom čase pokryť. Dodávky plynu cez Rakúsko smerom na juh a juhovýchod sú však obmedzené. Spoločnosť bezodkladne informovala ďalších prevádzkovateľov tranzitných sietí, aby mohli prijať nevyhnutné opatrenia.

Z Baumgartenu sa podľa ORF zemný plyn ruského i nórskeho pôvodu distribuuje ďalej do veľkých tranzitných sietí do Nemecka, Talianska, Francúzska, Slovinska, Chorvátska a Maďarska a cez primárny distribučný systém do jednotlivých oblastí Rakúska. Logistiku a infraštruktúru distribučného centra zabezpečuje spoločnosť Gas Connect Austria, ktorej vlastníkom je materská spoločnosť OMV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok