Danko rozhodnutie Kisku oceňuje. Opozícia vyjadrila obavy

TA3 SITA
12.12.2017 17:11

Na rozhodnutie Andreja Kisku, ktorý po niekoľkoročnom spore ustupuje a vymenuje sudcov Ústavného súdu SR, reagovali politici z koalície aj opozície. Predseda parlamentu jeho rozhodnutie oceňuje, opozičné OĽaNO sa obáva jednofarebného ústavného súdu, ktorý bude bábkou jednej politickej strany.

Danko rozhodnutie Kisku oceňuje. Opozícia vyjadrila obavy
SITA/Branislav Bibel

Ocenili prezidentov krok

Andrej Danko oceňuje rozhodnutie prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku vymenovať ústavných sudcov. Ako sa uvádza v jeho stanovisku, vidí to ako možnosť na začatie odborného dialógu o zlepšení podmienok výberu ústavných sudcov.

Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD) považuje za veľkú mieru zadosťučinenia, že prezident uznal svoju chybu a mieni napraviť protitústavný stav, ktorý vyvolal. „Nesúhlasím však s akýmikoľvek jeho hodnoteniami na adresu ÚS. Považujem ich za zástierku,“ vyhlásil Madej. Kiska podľa neho nechce dať najavo, že v tomto spore musí nevyhnutne ustúpiť. „Z jeho konania možno vyvodiť, že si uznal chybu,“ dodal.

Predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál zdôraznil, že aj on má nie raz iný názor ako súd. „V právnom štáte však platí, že rozhodnutia súdov musíme akceptovať. A v tomto aj prezident musí a napokon aj šiel príkladom,“ povedal Gál. Podľa neho teraz už na vymenovaných kandidátoch bude záležať, ako bude ústavný súd funkčný.

Snahe prezidenta rozumejú

Podľa SAS urobil ústavný súd rozhodnutie, ktoré aj odborníci na ústavné právo označili za čierny deň slovenskej ústavnosti. "Rozumieme snahe pána prezidenta neeskalovať napätie v spoločnosti. Je otázkou, či sa takáto snaha neprejaví ešte oveľa väčším napätím v budúcnosti. Až budúcnosť ukáže, či sú oprávnené obavy, že vymenovaní ústavní sudcovia naozaj podporia pretváranie ústavného súdu na filiálku Smeru alebo zostanú verní právu a spravodlivosti," uvádza sa stanovisku strany.

Spôsob voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR by sa mal zmeniť. Ako na brífingu uviedol opozičný poslanec Ján Budaj (OĽANO), bez potrebných zmien sa Slovensko môže ocitnúť v situácii, že ústavný súd bude jednofarebný. Kandidáti by sa podľa Budaja mali voliť nielen nadpolovičnou, ale kvalifikovanou alebo ústavnou väčšinou. V tejto súvislosti vyzval ministerku spravodlivosti na iniciatívu zmeniť zákon.

"Ústavný súd by mal byť výkladnou skriňou súdnictva," povedal líder OĽANO Igor Matovič. Podľa neho sa však súd momentálne politizuje, pričom kandidátku Janu Laššákovú, ktorá je momentálne poslankyňou za Smer-SD, označil za "stelesnenie politiky" a rozhodnutie prezidenta vymenovať ju označil za veľké sklamanie. Ako Matovič dodal, hrozí, že jednofarebný ústavný súd ovládaný Smerom bude kryť chrbát politickým predstaviteľom tejto strany.

Žitňanská chce podniknúť zmeny

Ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská rešpektuje rozhodnutie prezidenta Kisku. "Tak ako sa prezident rozhodol rešpektovať vzniknutú situáciu po rozhodnutí Ústavného súdu SR, tak s rešpektom treba prijať aj rozhodnutie prezidenta o ústavných sudcoch. Patová situácia okolo Ústavného súdu SR je týmto definitívne uzatvorená a ja som pripravená urobiť všetko preto, aby nastávajúce voľby ústavných sudcov v roku 2018 už mohli prebehnúť podľa nových pravidiel kreovania Ústavného súdu SR," uviedla vo svojom facebookovom statuse Žitňanská.

Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a Miroslav Duriš budú novými sudcami ústavného súdu. Prezident ich vymenuje vo štvrtok 14. decembra. Informoval o tom prezident Andrej Kiska. Nových sudcov vymenuje po tom, čo ústavný súd 6. decembra rozhodol o sťažnosti piatich kandidátov, z ktorých si prezident odmietol vybrať. Ústavný súd prikázal prezidentovi, aby vo veci konal a z navrhnutých kandidátov vybral troch nových sudcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok