Kiska ustupuje, po niekoľkoročnom spore vymenuje sudcov

TA3 SITA TASR
12.12.2017 16:11

Prezident Andrej Kiska sa rozhodol, že po trojročnom spore s parlamentom ustúpi. Po rozhodnutí Ústavného súdu, ktoré mu prikazuje vybrať si a vymenovať ústavných sudcov, ich napokon vymenuje. Kisku opakovane kritizoval aj Robert Fico a vyzýval ho, aby sa zákonu nevspieral, časť opozície vyzývala na opak. Kiska nález ÚS SR nazval jedným z najhorších rozhodnutí, svojvoľným a ignorujúcim.

Vymenuje Laššákovú, Mamojku a Ďuriša

Kiska vo štvrtok vymenuje troch spomedzi kandidátov, ktorých parlament zvolil za ústavných sudcov. Budú nimi Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a Miroslav Duriš. „Akceptujem rozhodnutie prezidenta SR. Je to čerstvé,“ reagoval Mamojka. Ako ústavný sudca chce dôstojne reprezentovať ÚS a seba. To, že pôsobil v NR SR ako poslanec Smeru-SD, nevníma ako prekážku. "Nebol som členom Smeru-SD, bol som na ich kandidátke ako odborník. Som sociálne orientovaný, nepopieram. Ale mojím šéfom bolo vždy právo. Nikdy som za sebou nikoho nemal," dodal Mamojka.

Poslankyňa Jana Laššáková vníma rozhodnutie prezidenta s veľkou pokorou a do termínu vymenovania sa vzdá mandátu. "Vo svojej celej právnickej profesii som prichádzala do styku s ústavou, s právnymi predpismi. Na ústavnoprávnom výbore som bola pri tvorbe zákonov, tak si myslím, že som pripravená zastávať funkciu. Špecializovala som sa na obchodné právo, civilné veci aj na ochranu práv občana," dodala. Konkrétnejšia bude, až keď bude mať v rukách rozhodnutie o vymenovaní.

Prvý senát ÚS SR 6. decembra rozhodol, že prezident Kiska musí vymenovať chýbajúcich troch ústavných sudcov zo siedmich kandidátov navrhnutých Národnou radou SR, ktorých v minulosti odmietol. Rozhodnutím o ich nevymenovaní prezident podľa verdiktu porušil ich základné práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok.

Porušil práva kandidátov?

Fico Kisku pre jeho postoj niekoľkrát kritizoval. Pred niekoľkými dňami vyhlásil, že očakáva vymenovanie sudcov do Vianoc. "Zodpovedá za to, že dnes Ústavný súd nie je plne obsadený, že nemá šancu ÚS vybavovať agendu tak, ako by mal vybavovať," skonštatoval o prezidentovi Fico.

Hlave štátu zároveň pripomenul, že podľa Ústavy sa má starať o riadny chod ústavných orgánov v štáte. Ústavný súd skonštatoval, že prezident SR porušil ústavné práva kandidátov na post ústavného sudcu, ktorí boli riadne zvolení v Národnej rade. Premiér v tejto súvislosti kritizoval opozíciu, najmä SaS, ktorej predstavitelia podľa neho priamo navádzajú prezidenta, aby nález nerešpektoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok