Danko obedoval so Zemanom. Dúfa, že ostane prezidentom

TA3 SITA TASR
12.12.2017 16:13

Český prezident Miloš Zeman sa prišiel rozlúčiť so Slovenskom. Stretol sa s prezidentom Andrejom Kiskom a zdôraznil, že vzťahy Slovákov a Čechov sú na výbornej úrovni. Nasledoval obed so šéfom parlamentu Andrejom Dankom. Ten Zemanovi vyjadril podporu v blížiacich sa prezidentských voľbách.

Danko obedoval so Zemanom. Dúfa, že ostane prezidentom
SITA/Branislav Bibel

V mnohých veciach sa zhodujú

Predseda parlamentu a SNS Danko vyjadril podporu českému prezidentovi Zemanovi v ďalších prezidentských voľbách. „Netajím sa tým, že v mnohých názoroch sa s pánom prezidentom zhodujem a verím, že v prezidentskom úrade ostane aj po najbližších voľbách,“ povedal Danko po dnešnom obede so Zemanom. Danko sa takisto vyjadril, že Slováci a Česi sú národy, ktoré vždy mali aj majú k sebe najbližšie.

Zeman prišiel na Slovensko na rozlúčkovú návštevu pred januárovými prezidentskými voľbami. Okrem rokovaní Zeman s Kiskom aj vo svetle budúcoročného stého výročia vzniku Československa položili vence k Pomníku československej štátnosti a Pamätníku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

Na Slovensko aj po znovuzvolení

Kiska je rád, že Zeman dodržal tradíciu a na poslednú oficiálnu cestu prišiel na Slovensko. Na svete nie sú krajiny, ktoré by k sebe mali tak blízko ako Slovenská a Česká republika, vyhlásil Kiska. Ako český prezident dodal, v prípade, ak sa opätovne stane hlavou štátu, jeho prvá návšteva takisto bude na Slovensko.

„Naše vzťahy sú na výbornej úrovni. Sú prepojené historicky, spájajú ich Slováci žijúci v Čechách, Česi na Slovensku, zmiešané manželstvá, desiatky tisíc študentov v Prahe a Brne. To všetko vytvára úžasné prepojenie našich krajín,“ povedal Kiska. Tvrdí, že zo Zemanom ná výborné osobné vzťahy, aj keď na niektoré otázky majú iný názor. Témami rozhovoru boli Visegrádska štvorka, Európska únia a jej budúcnosť či spoločná európska mena euro.

Babiš dôkazom dobrých vzťahov

Zeman počas tlačovej besedy s Kiskom povedal aj jeden zo svojich bonmotov. „Čaká sa odo mňa bonmot. Blízkosť našich vzťahov dokazuje, že pred pár dňami som za českého premiéra vymenoval príslušníka slovenskej národnostnej menšiny (Andreja Babiša),“ povedal Zeman.

Miloš Zeman je na svojej pracovnej ceste pred januárovými prezidentskými voľbami. Okrem rokovania s prezidentom Kiskom a slávnostného obeda obaja prezidenti aj vo svetle budúcoročného stého výročia vzniku Československa, položia vence k Pomníku československej štátnosti a Pamätníku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok