Exmanažér Facebooku prehovoril: Dajte si od neho poriadnu pauzu

TA3 ČTK
16.12.2017 19:58

Sociálne médiá ničia základy fungovania spoločnosti a ľudia by si od nich mali dať pauzu. Takto sa počas vystúpenia na Stanfordskej univerzite vyjadril bývalý zamestnanec, viceprezident spoločnosti Facebook pre rast užívateľskej komunity Chamath Palihapitiya. Dodal, že za to, aké prostredie pomohol vytvoriť, cíti obrovskú vinu.

Exmanažér Facebooku prehovoril: Dajte si od neho poriadnu pauzu
SITA/AP

Kritikov je viac

Palihapitiya vystúpil pred akademikmi na Stanforde ešte v novembri, médiá si jeho prednášku začali všímať o niekoľko dní neskôr. Palihapitiya sa tak zaradil k ďalším bývalým funkcionárom Facebooku, ktorí v nedávnej dobe verejne kritizovali svojho niekdajšieho zamestnávateľa.

Bývalý produktový manažér Antonio García Martínez povedal, že Facebook klame o svojej schopnosti ovplyvňovať jednotlivcov s pomocou dát, ktoré užívateľ zhromažďuje. Jeden zo zakladateľov kalifornskej firmy Sean Parker uviedol, že platforma ťaží zo "slabín psychológie človeka".

"Myslím, že sme všetci v kútiku duše vedeli, že sa môže prihodiť niečo zlé, aj keď sme si nahovárali, že žiadne nežiaduce účinky nasledovať nebudú," popísal začiatky najväčšej sociálnej siete jej bývalý manažér Palihapitiya, súčasný riaditeľ investičnej firmy Social Capital.

facebook_7f000001-1bc9-a444.jpg

Uspokojenie zo spätnej väzby

Kriticky sa pritom nevyjadroval len o Facebooku, ale aj o širšom prostredí na internete, ktoré je založené na "krátkodobých obvodoch" uspokojenia zo spätnej väzby. Podľa Palihapitiya nejde len o problém americkej spoločnosti, kde je moc sociálnych sietí aktuálne horúcou témou pre údajnú kampaň Ruska pred poslednými prezidentskými voľbami.

"Žiadna občianska debata, žiadna spolupráca. Len dezinformácie a nepravdy. Je to globálny problém," myslí si podnikateľ pôvodom zo Srí Lanky, ktorý vo Facebooku pôsobil od roku 2007 do roku 2011. Ako príklad uviedol májový incident z Indie, kde falošné správy o únosoch, ktoré boli rozšírené prostredníctvom aplikácie WhatsApp, vyústili do zlynčovania siedmich ľudí.

Palihapitiya sa však obáva, že manipulácia ľudí sa deje v ešte oveľa väčšom rozsahu. "Neuvedomujete si to, ale programujú vás," povedal. On sám vraj používanie Facebooku obmedzil na najmenšiu možnú mieru a jeho deti "nemajú dovolené tie hlúposti používať". Palihapitiya zároveň vyzval verejnosť, aby si od sociálnych médií dala "poriadnu pauzu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok