Súčasné klimatické opatrenia nestačia, povedal Sólymos na summite

TA3 SITA TASR
12.12.2017 18:08

Summit jednej planéty. Taký je názov klimatickej konferencie v Paríži. Odznela na nej kritika, ale aj konkrétne opatrenia súkromných a verejných činiteľov v boji s globálnym otepľovaním.

Treba robiť navyše

Doterajšie opatrenia, ktorými chcú štáty bojovať proti klimatickým zmenám, nebudú podľa šéfa slovenského envirorezortu Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) stačiť. "Vyzerá to tak, že keď nebudeme robiť nič iné len to, na čom sme sa dohodli, tak to neudržíme pod dvoma stupňami," skonštatoval v rámci klimatického summitu v Paríži.

Ako poznamenal, treba preto robiť niečo navyše. "O tom je aj toto stretnutie," povedal na margo summitu Sólymos. Minister vidí riešenie situácie vo vyšších investíciách do moderných "zelených" technológií či starostlivosti o lesy. Upozornil, že ak sa globálne otepľovanie nepodarí zastaviť, následky môžu byť nedozerné pre celú planétu.

Slovensku sa od roku 1995 podarilo znížiť emisie tzv. skleníkových plynov o 45 percent, priblížil Sólymos. Aktuálne však medziročne došlo k nárastu o 1,4 percenta. Dôvodom je podľa Sólymosa najmä doprava. Aj preto chce na Slovensku podporovať rozvoj elektromobility. Pripomenul tiež možnosť vytváranie nízkoemisných zón v mestách. Napriek tomu si však myslí, že Slovensku sa podarí dosiahnuť záväzky vyplývajúce z klimatickej dohody.

Trumpa nepozvali

Približne 4000 delegátov hovorilo na summite o financovaní opatrení na ochranu klímy či záväzkoch k tzv. uhlíkovej neutralite. Konal sa dva roky po prijatí parížskej klimatickej dohody, ktorej cieľom je obmedziť rast globálnej teploty do konca storočia na maximálne dva stupne Celzia a podľa možnosti významne pod túto hodnotu. V druhej polovici 21. storočia by sa mala dosiahnuť tzv. uhlíková neutralita, teda malo by sa vypustiť len toľko emisií skleníkových plynov, koľko ekosystémy dokážu zachytiť.

Summit spoluorganizovali francúzsky prezident Emmanuel Macron, Organizácia Spojených národov a Svetová banka. Amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa rozhodol odstúpiť od Parížskej dohody, nepozvali. Pred začiatkom summitu sa v Paríži zišlo niekoľko stoviek aktivistov, ktorí protestovali proti využívaniu neekologických a zastaralých zdrojov energie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok