Kiska by sa mal s vymenovaním sudcov poponáhľať, tvrdí Fico

TA3 TASR
11.12.2017 15:37

Predseda vlády Robert Fico naďalej očakáva, že prezident SR Andrej Kiska čo najrýchlejšie vymenuje chýbajúcich sudcov Ústavného súdu.

Kiska by sa mal s vymenovaním sudcov poponáhľať, tvrdí Fico
SITA/Diana Černáková

Za najlepšie považuje, keby tak urobil do Vianoc, vyhlásil na pondelkovom brífingu. Premiér ho na to vyzval aj minulý týždeň. "Zodpovedá za to, že dnes Ústavný súd nie je plne obsadený, že nemá šancu ÚS vybavovať agendu tak, ako by mal vybavovať," skonštatoval Fico. Hlave štátu zároveň pripomenul, že podľa Ústavy sa má starať o riadny chod ústavných orgánov v štáte. Ústavný súd skonštatoval, že prezident SR porušil ústavné práva kandidátov na post ústavného sudcu, ktorí boli riadne zvolení v Národnej rade. Premiér v tejto súvislosti kritizoval opozíciu, najmä SaS, ktorej predstavitelia podľa neho priamo navádzajú prezidenta, aby nález nerešpektoval.

Tvrdí preto, že liberáli idú proti Ústave SR a hrubo porušujú demokratický charakter štátu. "Ak bude normálne v tejto krajine, že budeme spochybňovať rozhodnutia Ústavného súdu, dokonca budeme považovať za národné hrdinstvo, ak niekto sa rozhodne nerešpektovať nález Ústavného súdu len preto, že kandidáti na sudcov Ústavného súdu boli zvolení za mojej druhej vlády, toto je koniec právneho štátu," zhrnul Fico. Skonštatoval, že ani on nebol niekedy nadšený z rozhodnutí Ústavného súdu, nikdy to však nekomentoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok