Putin nečakane navštívil Sýriu, nariadil odsun ruských vojsk

TA3 TASR
11.12.2017 12:14

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval na ruskú leteckú základňu Humajmím v Sýrii a nariadil stiahnutie ruských síl z krajiny. Informovala o tom agentúra TASS.

Vyslal varovanie teroristom

Putina na letisku privítali sýrsky prezident Bašár Asad, ruský minister obrany Sergej Šojgu a veliteľ ruských síl v Sýrii Sergej Surovikin. Putin pred nastúpeným vojenským publikom vyhlásil: "Nariaďujem ministerstvu obrany a náčelníkovi generálneho štábu, aby začali s odsunom ruskej vojenskej skupiny na ich stále základne."

"Ak teroristi opäť zdvihnú hlavu, zažijú také letecké útoky, aké dosiaľ nevideli," varoval ďalej ruský prezident. "Nikdy nezabudneme na smrť a straty, ku ktorým došlo v rámci v boja proti terorizmu v Sýrii a Rusku," dodal Putin. Podľa agentúry AP ide vôbec o prvú návštevu Putina v Sýrii a uskutočnila sa v čase, keď sýrska armáda s podporou Ruska prevzala kontrolu nad väčšinou krajiny.

Slúži ako oporný bod

Putin 6. decembra oznámil, že teroristická skupina Islamský štát utrpela totálnu porážku na oboch brehoch rieky Eufrat v Sýrii. "Minister obrany (Sergej Šojgu) informoval, že operácie na východnom a západnom brehu Eufratu sa skončili úplnou porážkou teroristov," povedal Putin novinárom v Nižnom Novgorode, kde krátko predtým oznámil, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie vo voľbách hlavy štátu v marci 2018.

Základňa Humajmím, 25 kilometrov južne od mesta Lázikíja v rovnomennej provincii, slúžila Rusku ako oporný bod pre letecké operácie proti teroristom v Sýrii, ktoré spustilo 30. septembra 2015 na žiadosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Časť tejto základne má Moskva od septembra v bezplatnom prenájme na 49 rokov.

Tlačové oddelenie Kremľa ešte v piatok 8. decembra informovalo, že Putin navštívi v pondelok 11. decembra Turecko a Egypt, kde bude rokovať s tamojšími prezidentmi Recepom Tayyipom Erdoganom a Abdalom Fattáhom Sísím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok