Miliardové investície v Bratislave nedostanú významný štatút

TA3 SITA TASR
11.12.2017 12:19

Asi dve miliardy eur chcú v Bratislave investovať dvaja veľkí investori, ktorí budujú nové centrum hlavného mesta na oboch brehoch Dunaja. Od vlády požadovali štatút významnej investície, ktorá by im uľahčila množstvo vecí. Tento zámer sa však stretol s veľkou kritikou zo strany mestských poslancov i iných subjektov. Štatút významnej investície sa napokon udeľovať nebude.

Bratislavu mohli skokovo posunúť

Investori J&T Real Estate a HB Reavis stiahli svoju žiadosť o udelenie štatútu významnej investície v Bratislave. Nebude teda o tom rokovať ani vláda. Vicepremiér Peter Pellegrini na brífingu pred novinármi uviedol, že tieto investície mohli "skokovo posunúť Bratislavu". Uviedol, že on osobne sa tešil na "veľký impulz" pre hlavné mesto. Vicepremiér hovoril o aktuálnom nedostatku kvalitných a dostatočne veľkých priestorov pre medzinárodné firmy.

Rokovanie zainteresovaných však dopadlo tak, že investori svoju žiadosť sťahujú, pokračoval Pellegrini. Dodal, že to, ako zámer dopadol, považuje za chybu. Podľa informácií Trendu s udelením významnej investície nesúhlasili koaliční partneri Smeru-SD.

Nový most, trate aj stanica

Developer HB Reavis sa v marci rozhodol požiadať štát o udelenie štatútu významnej investície pre skupinu jeho projektov v Bratislave, zóne Nivy a v Petržalke. Je v nich zahrnutá aj nová autobusová stanica či lanovka cez Dunaj. Štatút môže podľa developera priniesť zrýchlenie administratívnych procesov pri budovaní novej štvrte. Celkovo sa investícia blíži k jednej miliarde eur.      

Začiatkom augusta požiadala o udelenie štatútu významnej investície aj spoločnosť J&T Real Estate. Ten by mal zjednodušiť a urýchliť procesy súvisiace s rozvojom nového centra hlavného mesta na oboch stranách Dunaja. Developer chce preinvestovať približne 1,2 miliardy eur, jeho súčasťou je aj nový peší most cez Dunaj a električkové trate.

Bratislavskí poslanci boli proti

Bratislavské mestské zastupiteľstvo s udelením štatútu významnej investície pre developerské projekty HB Reavis a J&T Real Estate v Bratislave nesúhlasí. Rozhodli o tom poslanci na svojom piatkovom rokovaní.  Uznesenie mestského zastupiteľstva navrhla poslankyňa Lucia Štasselová. Mestskí poslanci podľa nej totiž k materiálu, o ktorom rokuje v zrýchlenom konaní vláda, nemá žiadne odborné stanovisko mesta. "My ako poslanci sa nemáme o čo oprieť, iba o zverejnené materiály investorov. Tie sú iba ideové," skonštatovala.       

Podľa nej nie je problémom len to, že hlavné mesto môže schválením štatútu významnej investície prísť o poplatok za rozvoj. "Investori budú môcť vyvlastňovať aj pozemky. Mesto tam má kopu vlastných pozemkov. My nemáme predstavu, aká je predstava mesta a čo s tým bude robiť," podotkla Štasselová. Ako tvrdí, v rámci žiadostí ide o niekoľko projektov týchto developerov a ku každému by mali prebehnúť samostatné rokovania. "Štatút významnej investície nám to mimoriadne skomplikuje alebo nás to dokonca obíde," uviedla poslankyňa.      

Primátor Nesrovnal uviedol, že mesto podporuje akúkoľvek investíciu, ktorá rozvíja mesto a hlavne verejnú dopravu. "Toto sú takéto investície, zároveň však chceme, aby bol v týchto projektoch rešpektovaný verejný záujem, aby zapadali do dopravného a urbanistického rozvoja mesta a aby sa participáciou na nich podieľali Bratislavčania," skonštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok