Tatrami sa prehnal orkán, SHMÚ varuje pred silným vetrom

TA3 TASR
11.12.2017 09:35

Kalamitu v lyžiarskom stredisku Jasná spôsobil orkán, ktorý cez víkend vyčíňal v Tatrách. Extrémne silný vietor na horách neustáva, meteorológovia vydali najvyššie výstrahy. Veterno je však na celom území krajiny.

Tatrami sa prehnal orkán, SHMÚ varuje pred silným vetrom
SITA/Radoslav Maťaš

Podmienky sú extrémne

V nedeľu večer zaznamenal Slovenský hydrometeorologický ústav na Chopku extrémne vysokú priemernú rýchlosť vetra o sile orkánu, ktorá zapríčinila kalamitný stav v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry. Ako informovala hovorkyňa spoločnosti Tatry mountains resort Zuzana Fabianová, severná aj južná časť strediska bude v pondelok uzatvorená.

„Pracujeme na odstraňovaní následkov včerajšej večernej kalamity,“ ozrejmila Fabianová a dodala, že práce sú obmedzené pretrvávajúcim nárazovým vetrom, pričom hrozí riziko padania stromov aj počas pondelka. Hovorkyňa doplnila, že bude informácie aktualizovať podľa vývoja situácie.

Informácie z facebookovej stránky SHMÚ hovoria o tom, že momentálne podmienky na Chopku sú extrémne. Stále je tam aj pomerne silný mráz s teplotou v čase orkánu mínus 14,5 stupňa Celzia, čo predstavuje pocitovú teplotu mínus 32 stupňov Celzia. Veľmi silný vietor bude na horách podľa informácií SHMÚ aj v utorok 12. decembra.

Na hrebeňoch Tatier platí výstraha tretieho stupňa pred vetrom. Vydal ju Slovenský hydrometeorologický ústav, a to pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. Vietor tu môže miestami v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 160 - 185 km/h. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," upozorňuje SHMÚ na svojej webovej stránke.

snimka_7f000001-3eba-ab03.png

Vietor na celom území

So silnejším vetrom však treba počítať v najbližších dňoch na celom území Slovenska. Druhý výstražný stupeň platí pre niektoré severnejšie okresy stredného Slovenska. Konkrétne ide o okresy Námestovo, Žilina, Dolný Kubín, Martin, Ružomberok, Turčianske Teplice a Banská Bystrica, kde by mohol vietor v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 135 - 160 km/h. Pre zvyšok územia platí prvý stupeň výstrahy.

klo_7f000001-3eef-5e08.png

Vietor ale nie je jediný, ktorý potrápi územie Slovenska. V pondelok si treba zároveň v Banskobystrickom, Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji dávať pozor aj na poľadovicu a vytváranie snehových jazykov a závejov.

V súčasnosti by mali byť všetky diaľničné úseky a rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, na strednom a východnom Slovensku je pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu. Obdobná situácia je aj na viacerých horských priechodoch s čerstvým, utlačeným alebo zľadovateným snehom, sú však zjazdné.

Informuje o tom webový portál zjazdnost.sk, pričom Slovenská správa ciest upozorňuje na zľadovatený sneh v okolí Stakčína (okres Snina) a snehové jazyky a záveje vo vyšších polohách v okresoch Prešov, Sabinov, Poprad, Kežmarok a Levoča. Pre vozidlá nad desať metrov sú uzatvorené horské priechody Vernár, Donovaly, Šturec, Šútovce a Vrchslatina a tiež cesta II/529 smerom do Brezna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok