V Štokholme slávnostne odovzdali prestížne ocenenia

TA3 TASR
10.12.2017 19:43

Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv odovzdal v Štokholme laureátom Nobelove ceny za fyziku, chémiu, medicínu, literatúru a ekonómiu za rok 2017.

V Štokholme slávnostne odovzdali prestížne ocenenia
SITA/AP

Ocenenia za medicínu, fyziku a chémiu

Ceremoniál odovzdania prestížnych ocenení sa koná v švédskej metropole tradične 10. decembra - v deň úmrtia vynálezcu Alfreda Nobela, po ktorom sú ceny pomenované. Ocenenie za fyziológiu alebo medicínu prevzala trojica amerických vedcov Jeffrey C. Hall, Michel Rosbash a Michael W. Young za objav súvisiaci s biologickými hodinami.

Nobelova cena za fyziku bola tento rok udelená trojici vedcov: Rainer Weiss, Barry C. Barish a Kip S. Thorne za ich prínos detektoru LIGO a pozorovanie gravitačných vĺn.V kategórii chémia získali Nobelovu cenu Jacques Dubochet, Joachim Frank a Richard Henderson za vývoj kryoelektronickej mikroskopie pre určenie štruktúry biomolekúl v roztoku s vysokým rozlíšením.

Medaily, diplomy i finančné odmeny

Nobelovu cenu v kategórii literatúra prevzal anglický spisovateľ japonského pôvodu Kazuo Ishiguro. Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonómiu na pamiatku Alfreda Nobela za rok 2017 dostal americký ekonóm Richard Thaler za svoje príspevky do behaviorálnej ekonómie. Už skôr si v nórskom hlavnom meste Oslo prevzali tohtoročnú Nobelovu cenu za mier predstaviteľky Medzinárodnej kampane za zákaz jadrových zbraní (ICAN).

Z rúk korunnej princeznej Mette-Marit ju prevzali výkonná riaditeľka ICAN Beatrice Fihnová a Kanaďanka japonského pôvodu Setsuko Thurlowová, ktorá v roku 1945 ako 13-ročná prežila zhodenie jadrovej bomby na Hirošimu a zúčastňuje sa na kampaniach za zákaz jadrových zbraní. Mená laureátov Nobelových cien boli - ako býva zvykom - oznámené v októbri tohto roku. Vyznamenaní získavajú okrem medaily a diplomu aj finančnú odmenu. Tento rok medzi nich rozdelili celkovo deväť miliónov švédskych korún.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok