Vyrovnaný rozpočet chce Kažimír dosiahnuť v roku 2020

TA3 TASR
10.12.2017 12:58

Urobíme všetko preto, aby sme vyrovnané hospodárenie štátu dosiahli v roku 2020. V diskusnej relácii V politike to uviedol minister financií Peter Kažimír. Podľa opozičného poslanca Eugena Jurzycu sa posúvanie termínu vyrovnaného rozpočtu môže v horších časoch vypomstiť.

Chce pozitívnu diskrimináciu

Podľa Petra Kažimíra sú najväčším problémom Slovenska regionálne rozdiely. "Na tom sa zhodneme, že najväčším problémom našej krajiny sú regionálne rozdiely, to však nie je vidieť z Bratislavy z kaviarne alebo z Hlavného námestia, ani zo shopping centra, to odtiaľ nevidíte. Nie je to len problém toho, že jedni sú za múrom, druhí pred múrom, je to problém toho, že ak chceme mať trvalo udržateľný model života v tejto krajine, potrebujeme mať viac ľudí zamestnaných," priblížil Kažimír.

Ak sa ľudia chcú mať na takej úrovni ako v Rakúsku, tak musí mať SR takú mieru zamestnanosti, akú má Rakúsko, a to ďaleko cez 70 %. "U nás to nie je ani 70 %, čo znamená, že je menej ľudí aktívnych do ekonomických procesov, menej ľudí je schopných si zarobiť svojou prácou na svoje živobytie," poznamenal Kažimír.

Nestačí podľa neho teda vytvoriť pre všetkých rovnaké podmienky, napríklad na podnikanie. "Musíme prestrihnúť pomyselný začarovaný kruh. Musíme robiť pozitívnu diskrimináciu, musíme do zaostalých regiónov, hladových dolín dať viac ako inde," zdôraznil minister financií.

Rovná daň len pre bohatých

Prax podľa Jurzycu ukazuje, že regionálne rozdiely merané napríklad cez vytvorené HDP v regiónoch sa neznižujú. "Prvý zákon zameraný na to, aby sa znížili rozdiely medzi regiónmi, prijala prvá Ficova vláda s účinnosťou k 1. januáru 2009. Je to teda už nejaký čas," upozornil. Vláda v málo rozvinutých regiónoch podľa neho dáva peniaze na projekty, ktoré nepomôžu rastu HDP v regióne.

Progresívne zdaňovanie je podľa Kažimíra absolútne civilizované, väčšinové na celej zemeguli, vrátane veľkých USA. "Rovná daň je rezignácia na mnohé aspekty, vrátane neschopnosti vyberať dane, teda nízke sadzby a podobne. Rovnosť je absolútne v prospech bohatých a tých, ktorí sú už dnes schopnejší," podčiarkol. Podľa Jurzycových slov bola rovná daň progresívna vzhľadom na odpočítateľnú položku. "Mierim hlavne na to, že nemala veľký počet výnimiek, ktorých počet teraz opäť rastie," upozornil opozičný politik.

Kažimír by podľa svojich slov bol veľmi rád, ak by sa v roku 2018 "neotváral" zákon o dani z príjmov. "Rád by som nešiel s vládnou novelou a chcel by som požiadať o trpezlivosť, aby sme začali pracovať na novom zákone, lebo starý zákon je už asi 300-krát novelizovaný a aby sme mali nové znenie zákona, ako to majú slušné krajiny." Jurzyca by uvítal stabilitu daňových zákonov, ktorá by prispela aj k stabilite podnikateľského prostredia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok