Johnson v Iráne otvorene rokoval o väznenej humanitárnej pracovníčke

TA3 TASR
9.12.2017 20:42

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson v Teheráne "otvorene" rokoval so svojím iránskym rezortným partnerom Mohammadom Džavádom Zarífom o zadržiavanej Britke Nazarin Zaghariovej-Ratcliffovej a aj ďalších zadržiavaných osobách s dvojitým občianstvom.

Žiadal vydať humanitárnu pracovníčku

Britskú humanitárnu pracovníčku iránskeho pôvodu Zaghariovú-Ratcliffová odsúdili vlani v septembri na päť rokov väzenia za to, že sa údajne zapojila do sprisahania zameraného na zvrhnutie iránskej vlády. Ona obvinenia popiera.  Johnson ešte pred stretnutím so Zarífom uviedol, že bude naliehavo žiadať jej vydanie na základe humanitárnych dôvodov.

BBC opísalo ako "užitočné" stretnutie oboch ministrov, ktorí rokovali dve hodiny o viacerých záležitostiach vrátane jadrovej dohody či prekážok vo vzájomných vzťahoch. Londýn zvažuje, že zaplatí Teheránu zhruba 400 miliónov libier, ktorý Británia dlží Iránu z jedného obchodu so zbraňami ešte zo 70. rokov minulého storočia. Obe strany sa však zhodujú v tom, že tieto peniaze nemajú nič spoločné so Zaghariovou-Ratcliffovou - hoci napríklad Spojené štáty uskutočnili podobnú platbu v roku 2016, keď Irán prepustil štyroch amerických občanov.

Zdvojnásobnia jej trest?

Podľa BBC sa kauza ešte viac skomplikovala, keď Johnson chybne v novembri povedal parlamentnému výboru, že Zaghariová-Ratcliffová bola v Iráne školiť novinárov. Šéf britskej diplomacie sa neskôr v parlamente ospravedlnil a vzal späť "akýkoľvek náznak toho, že by tam bola v profesionálnej funkcii". Avšak Zaghariovej-Ratcliffovej, ktorá by podľa správ mala v nedeľu predstúpiť pred súd, hrozí vzhľadom na Johnsonove výroky zdvojnásobenie trestu.

Vzťahy medzi Britániou a Iránom sú už dlho problematické. Johnson je len tretím britským ministrom zahraničných vecí na návšteve Iránu od roku 2003.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok