Blízky východ sa búri, štátni aj náboženskí lídri odmietli stretnutia s USA

TA3
9.12.2017 07:47

Palestínčania sa ďalej búria pre súčasnú situáciu v súvislosti s Jeruzalemom. Viacerí štátni aj náboženskí predstavitelia zrušili plánovanú schôdzku s americkým viceprezidentom Mikeom Pencom. Pre rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa, uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela, v Egypte zasadá Liga Arabských štátov.

Stretnutie odmietla aj koptská cirkev

Predstavitelia koptskej cirkvi v Egypte odmietajú stretnutie s americkým viceprezidentom Mikeom Penceom, keď v druhej polovici decembra zavíta do Káhiry. Ako vysvetlili, ich rozhodnutie je protestom proti uznaniu Jeruzalema za hlavné mesto Izraela zo strany USA.

Ako informovala agentúra DPA, vo vyhlásení koptskej cirkvi v Egypte sa uvádza, že rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa presťahovať veľvyslanectvo svojej krajiny z Tel Avivu do Jeruzalema "neberie ohľadom na pocity miliónov Arabov". Koptská cirkev sa podľa vyhlásenia modlí za to, aby sa v záležitostiach, ktoré ovplyvňujú mier národov Blízkeho východu, prijímali "múdre a racionálne rozhodnutia".

USA prešli za červenú čiaru

Amerického viceprezidenta Pencea odmieta prijať aj šejk Ahmad at-Tajíb, veľký imám káhirskej mešity al-Azhar, ktorá je hlavným akademicko-teologickým centrom sunnitského islamu. Schôdzku s Penceom odmietol aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Potvrdil dnes to dnes Abbásov poradca pre diplomatické záležitosti Madždí Chaldí. Podľa neho sa Abbás s Penceom nestretne, lebo USA v záležitosti Jeruzalema prešli za "červenú čiaru".

Agentúra Reuters dodala, že Abbás vnímal tesné partnerstvo s Washingtonom ako strategicky dôležité vzhľadom na postavenie USA ako vyjednávača v blízkovýchodnom mierovom procese. Ignorovanie Pencea podľa jeho návštevy v regióne možno podľa AP považovať za prejav prudkého zhoršenia vzťahov.

Zadržali 13 demonštrantov

Palestínske protesty, ktoré sú dôsledkom rozhodnutia Spojených štátov uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, pokračovali vo východnom Jeruzaleme, v Predjordánsku i v pásme Gazy. Ako informoval izraelský spravodajský server Ynetnews, v Jeruzaleme pri zrážkach s palestínskymi demonštrantmi boli zranení dvaja izraelskí policajti. Zadržaní boli 13 demonštranti, ktorí sú podozriví z hádzania kameňov do izraelských policajtov.

Na Západnom brehu vyšlo do ulíc asi 600 Palestínčanov, ktorí podpaľovali pneumatiky a do príslušníkov izraelskej pohraničnej polície hádzali zápalné fľaše a kamene. Ynetnews podotkol, že situácia na Západnom brehu bola najviac napätá v okolí hrobky biblickej Ráchel neďaleko Betlehema a v meste Túlkarm.

Hádzali kamene do vojakov

V Predjordánsku izraelské bezpečnostné zložky zadržali jedného Palestínčana. Ďalší traja demonštranti boli ľahko zranení. V pásme Gazy, kde prišli pri nepokojoch o život dvaja Palestínčania, sa na ôsmich miestach pri pohraničnom múre s Izraelom zišlo spolu asi 450 Palestínčanov. Podobne ako v iných lokalitách aj tam podpaľovali pneumatiky a hádzali kamene do izraelských vojakov. Potýčky s izraelskými ozbrojencami hlásili aj z mesta Chán Júnis, ktoré sa nachádza východne od mesta Gaza, a z Bajt Hanúnu.

Server Ynetnews napísal, že radikálne hnutia Hamas a Islamský džihád vyzvali palestínsku verejnosť, aby sa v rôznych potenciálne konfliktných lokalitách stavala na odpor voči príslušníkom izraelských bezpečnostných zložiek.

Vyzval k uznaniu Palestíny

Šéf Ligy arabských štátov Ahmad Abúl Gheit vyzval štáty sveta, aby uznali štát Palestína s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom v reakcii na rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Abúl Gheit, ktorý hovoril v Káhire na začiatku mimoriadneho stretnutia ministrov zahraničných vecí LAŠ, uviedol, že Trumpovo rozhodnutie "odsúdilo" krajinu, ktorá to prijala, a administratívu, ktorá to schválila. Podľa neho toto rozhodnutie spochybňuje úlohu Washingtonu ako mierového sprostredkovateľa, a to nielen na Blízkom východe, ale v celom svete. "Toto rozhodnutie sa rovná legalizácii okupácie," povedal Abúl Gheit s odkazom na okupáciu a neskoršiu anexiu východného Jeruzalema Izraelom v blízkovýchodnej vojne z roku 1967.

Palestínsky minister zahraničných vecí Rijád Málikí vyzval štáty LAŠ, aby poverili svojich veľvyslancov v Organizácii Spojených národov predložením návrhu rezolúcie v Bezpečnostnej rade OSN, ktorá by odsúdila Trumpovo rozhodnutie. Krok amerického prezidenta podľa Málikího ukazuje nepriateľstvo a zaujatosť voči palestínskemu ľudu.

Ministri by na mimoriadnom stretnutí mali podľa agentúry AP sformulovať jednotnú reakciu na krok americkej administratívy, ktorý vyvolal tri dni pouličných protestov na západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok