Jobbik žiada o pomoc. Pokutu chce pokryť z verejnej zbierky

TA3 TASR
8.12.2017 20:08

Maďarská ultrapravicová opozičná strana Jobbik zorganizuje verejnú zbierku a vydá vyhlásenie, ktorým požiada o pomoc medzinárodnú scénu v súvislosti s likvidačnou pokutou od Štátneho kontrolného úradu. V Budapešti to oznámil predseda Jobbiku Gábor Vona.

Jobbik žiada o pomoc. Pokutu chce pokryť z verejnej zbierky
SITA

Podľa agentúry MTI predseda na tlačovej konferencii povedal, že v stredu, keď ÁSZ zverejnil správu o výsledkoch kontroly, na základe ktorej bude musieť Jobbik pravdepodobne zaplatiť až 660 miliónov forintov (2,1 milióna eur) pokuty, vníma ako čierny deň maďarskej demokracie. ÁSZ pokutu zdôvodnil tým, že Jobbik v prvej polovici tohto roka údajne prijal zakázanú podporu v hodnote vyše 331 miliónov forintov (1,05 milióna eur) vo forme mimoriadne zvýhodnených reklamných plôch.

"To, čo sa stalo, sa netýka iba Jobbiku, ale je to aj o demokracii a o Maďarsku," zdôraznil Vona, ktorý vyjadril presvedčenie, že vládna strana Fidesz chce takýmto spôsobom štyri mesiace pred parlamentnými voľbami zlikvidovať svojho jediného silného protivníka. Predseda Jobbiku poukázal na to, že argumenty kontrolného úradu stoja na vratkých nohách a vytkol tiež, že voči verdiktu ÁSZ nie je možné odvolať sa. Vona potvrdil, že tento krok zo strany ÁSZ môže ohroziť účasť Jobbiku v budúcoročných voľbách.

Jedinou šancou podľa neho je zorganizovať verejnú zbierku, ktorá je v súčasnej neľahkej situácii spoločnosti bolestivou záležitosťou. Vona dodal, že Jobbik sa za to voličom od apríla roku 2018 odvďačí slušným, čestným a úspešným vládnutím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok