EÚ a Japonsko sa dohodli, vytvoria najväčšiu otvorenú obchodnú zónu

TA3 SITA
8.12.2017 16:55

Európska únia a Japonsko sa dohodli na vytvorení zóny voľného obchodu. Jej výsledkom bude najväčšia otvorená obchodná zóna na svete.

EÚ a Japonsko sa dohodli, vytvoria najväčšiu otvorenú obchodnú zónu
ČTK

Dohoda vysiela svetu jasný signál, že EÚ a Japonsko sa budú usilovať, aby základom globálnej ekonomiky zostali „slobodné, otvorené a férové trhy“, uviedli v spoločnom vyhlásení predseda Európskej komisie Jean Claude Juncker a japonský premiér Šinzo Abe. Najväčšiu dohodu svojho druhu, akú kedy uzatvorila Európska únia, musia ešte ratifikovať členské štáty únie a Európsky parlament.

Politickú dohodu s cieľom takmer úplnej liberalizácie celkovej obchodnej výmeny medzi európskym spoločenstvom a treťou najväčšou svetovou ekonomikou dosiahli EÚ a Japonsko tento rok v júli. Dohoda si vyžadovala zmenu v japonskej ochrane mliekárenského odvetvia, ktorému pomáhajú clá do výšky až 40 percent na spracovaný syr, víno, cestoviny a čokoládu. Japonsko zase od EÚ požadovalo odstránenie ciel na autá a náhradné diely. Japonsko, ktoré má 127 mil. obyvateľov, je pre EÚ siedmym najväčším exportným trhom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok