Rokovanie parlamentu: zvýšenie príplatkov aj príspevky na presťahovanie

TA3 TASR
8.12.2017 09:37

Poslanci sa na záver piatkovej schôdze parlamentu venovali návrhu na zvýšenie príplatkov za prácu. Do praxe sa tak majú dostať opatrenia zo sociálneho balíčka.

Zvýšenie príplatku z 50 % na 100 %

Návrh na zvýšenie príplatkov za nočnú a sviatočnú prácu, ako aj zavedenie príplatku za prácu cez víkend je súčasťou novely Zákonníka práce, ktorú do parlamentu predložili Martin Glváč, Ján Podmanický a Ľubomír Petrák (všetci Smer-SD).

Podľa Petráka je čas na to, aby sa zo Slovenska stala krajina, kde je kvalifikovaná práca primerane ohodnotená. Preto sa podľa neho upravujú tieto príspevky. Napríklad zvýšenie príplatku za nočnú prácu z 20 % na 50 % z hodinovej minimálnej mzdy bude podľa neho pri osemhodinovej pracovnej zmene znamenať 11,04 eura.


Zároveň zvýšenie príplatku vo sviatok z 50 % na 100 % z priemerného zárobku zamestnanca bude po novom pri priemernom mesačnom plate 500 eur znamenať 22,99 eura za jednu zmenu. Pri plate 900 eur to podľa neho bude 41,38 eura. "Toto je už normálny slušný príspevok, o ktorom sa dá hovoriť, že chceme urobiť niečo pre ľudí a nielen chceme, ale aj robíme niečo pre ľudí," opísal Petrák na konci 8. rokovacieho dňa 23. schôdze.

Podobné návrhy od opozície

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý skonštatoval, že podobné návrhy na zvýšenie príplatkov predkladala aj opozícia. Je presvedčený, že prijatie novely môže motivovať zamestnávateľov, aby znižovali objem nočnej práce. A to najmä v odvetviach, kde nie je potrebná. Upozornil tiež na to, že novela Zákonníka práce sa bude schvaľovať až po prijatí návrhu štátneho rozpočtu, pritom z vyšších príplatkov bude benefitovať aj štátna pokladnica. 

"Počítate s dopadom jednej miliardy eur, z toho asi polovica budú príjmy verejných rozpočtov. To je suma, ktorá je oveľa väčšia ako všetky zmeny v prognózach daní a odvodov. Zrazu prídu poslanci, ktorí pre verejné financie prinesú zhruba pol miliardy eur a my ho máme schváliť po rozpočte ako keby sa nechumelilo?“ podotkol Beblavý. Preto sa v pléne pýtal vládnych poslancov na to, ako sa použijú tieto dodatočné zdroje.

"Toto sú otázky, na ktoré sme nedostali odpoveď. Tento zákon je najväčším príkladom toho, čo nazývame daňovo-odvodový automat. Vláda vplyvom aj hospodárskeho rastu, aj prostredníctvom svojich opatrení vytvára situáciu, kedy na dani z príjmu a odvodoch prichádza čoraz viac peňazí do štátneho rozpočtu,"
tvrdí Beblavý s tým, že bez tohto zákona majú príjmy vzrásť o 800 miliónov eur. "Tieto peniaze ale potom nie ste ochotní použiť na to, aby ste zaplatili verejných zamestnancov, verejné služby," dodal Beblavý.

V pléne na neho reagoval Erik Tomáš (Smer-SD), podľa ktorého Beblavý "šachuje s odvodmi neférovo". "Hovoríte to, ako keby išli priamo Robertovi Ficovi alebo vláde. Používajú sa na fungovanie štátu, na dôchodky, logicky aj z týchto príplatkov sa niečo odvedie," podotkol Tomáš.

Poslanci sa vrátia do parlamentných lavíc opäť v utorok (12.12.), kedy budú pokračovať v rokovaní o poslaneckých návrhoch zákonov. Budúci týždeň v stredu dopoludnia (13.12.) ich čaká aj hlasovanie o návrhu štátneho rozpočtu. Rozhodnú aj o zákonoch súvisiacich s rozpočtom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok