Svetu ukazoval hrôzy Islamského štátu, teraz vystúpil z anonymity

TA3 ČTK
9.12.2017 20:07

Každý deň sa prechádzal ulicami Mósulu, rozprával sa s obchodníkmi aj s bojovníkmi Islamského štátu. Navštevoval priateľov, ktorí pracovali v nemocnici a kúsok po kúsku zbieral informácie. Nechal si narásť vlasy a bradu a nosil skrátené nohavice podľa požiadaviek radikálov. Donútil sa byť svedkom stínania hláv aj kameňovania tak, aby počul katov kričať mená odsúdencov a ich údajné zločiny.

Svetu ukazoval hrôzy Islamského štátu, teraz vystúpil z anonymity
SITA/AP

Riskoval popravu

V noci potom potajomky informoval svet o tom, čo sa deje v meste. Teraz sa však rozhodol vystúpiť z anonymity. Mosul Eye (Oko Mósulu) má tridsaťjeden rokov a je historik, vedec a bloger. Volá sa Umar Muhammad. Jeho blog mal tisíce čitateľov. Muhammad inšpiroval mnohých dobrovoľníkov v Mósule, aj keď autora webu nikdy nevideli. Ak by ho odhalili, určite by ho popravili.

Svoj prvý príspevok zverejnil ešte pod svojim vlastným menom na Facebooku. Bolo to v období, keď sa bojovníci IS začali objavovať v uliciach Mósulu. Jeden priateľ ho však upozornil, že riskuje život. A tak dal sám sebe sľub: nikomu neveriť a všetko zaznamenať.

Začínajúci učiteľ s povesťou zástancu sekulárnych názorov prišiel o prácu na univerzite. Našiel si však iné poslanie. "Moja práca historika vyžaduje nezaujatý prístup, ku ktorému sa zaväzujem. Svoje osobné názory nechám stranou," napísal vo svojom prvom príspevku v júni 2014. Mosul Eye sa stal jedným z hlavných zdrojov informácií o bojovníkoch IS, ich krutosti a premene mesta na tieň toho, čím bývalo.

Väčšinu informácií dával na blog, len niektoré podrobnosti uložil do počítača, aby ho neodhalili. Tie najcitlivejšie informácie získaval od starých priateľov - od lekára a človeka, ktorý sa pridal k spravodajskej službe IS.

Nie špión, ale novinár

Medzi jeho príspevkami nechýbali fotografie bojovníkov a veliteľov IS. Postupne si založil účet na Facebooku aj na Twitteri. Oslovili ho aj spravodajské služby, ale on odmietol. "Nie som špión, ale novinár," hovoril im. "Ak chcete informácie, sú verejné a zadarmo, tak si poslúžte." V apríli 2015 ho už zaznamenávanie hororových udalostí tak vyčerpalo, že bol pripravený zomrieť. "Už ma unavovalo báť sa o seba, rodin, bratov," ovedal Muhammad.

Ostrihal si vlasy, oholil bradu a obliekol si jasne červený sveter. Pridal sa k nemu jeho najlepší priateľ. Vydali sa k rieke Tigris, z auta im kričala zakázaná hudba. Pri rieke popíjali čaj, Muhammad si zapálil cigaretu, čo bolo zakázané.  napriek tomu ho nechytili. "V tej chvíli som sa cítil, ako keby som dostal nový život."

Mósul neprestal sledovať

Opäť sa pustil do práce a nechal si narásť vlasy a bradu. A nakoniec, po tom, ako Mósul tisíckrát opustil v myšlienkach, sa rozhodol, že je skutočne na čase odísť. Jeden prevádzač súhlasil s tým, že ho za 1000 dolárov z mesta vyvedie. Muhammad obsah svojho počítača noc predtým presunul na pevný disk, ktorý si zobral so sebou. Počas dvojdennej, 500 km dlhej cesty do Turecka mu našťastie nikto nevenoval pozornosť. Aj v azyle však Muhammada pohlcovalo dianie v Mósule, o ktorom mu dávali vedieť jeho priatelia a príbuzní cez WhatsApp, Viber alebo odkazy na Facebooku.

V roku 2016 začalo umierať toľko ľudí, že to už nestíhal registrovať. IS začal s lovom na zradcov a veľké množstvo obetí si vyžiadali aj letecké údery. V Muhammedových záznamoch nastal chaos a historik začal používať Twitter, aby svet informoval o zverstvách islamistov. Vo februári 2017 získal azyl v Európe.

Po tom, ako v záverečných bojoch o Mósul zabili Muhammadovho staršieho brata a IS mesto opustil, sa Muhammad odhodlal zveriť svoje tajomstvo mladšiemu bratovi. Ten bol jeho správou o tom, že jeho súrodenec je Mosul Eye, šokovaný. Zároveň však cítil hrdosť a šťastie. "Ľudia v Mósule stratili nádej a dôveru v politikov, v čokoľvek. Mosul Eye však ukázal, že je možné situáciu v meste zmeniť a priviesť mesto späť k životu," povedal AP mladší Muhammadov brat, ktorý je v Iraku. Hovoril pod podmienkou anonymity, pretože sa stále obáva o svoj život.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok