Pred Vianocami máme najdrahšie potraviny z krajín V4

TA3 TASR
7.12.2017 09:10

Slovensko má pred Vianocami najdrahšie potraviny spomedzi krajín V4. Nákupná turistika však nemusí byť až taká výhodná pre dopravné náklady i menový vývoj, kde euro mierne medziročne oslabilo voči českej korune, poľskému zlotému i maďarskému forintu. V diskusnej relácii na TABLET.TV to uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Pred Vianocami máme najdrahšie potraviny z krajín V4
SITA

„V porovnaní s krajinami V4 vychádza, že ceny potravín na Slovensku sú o niečo vyššie. V Česku a v Maďarsku sú lacnejšie o 9 % a v Poľsku je rozdiel výraznejší - až 30 %,“ zdôraznila Glasová. Medziročné ceny potravín na Slovensku stúpli o viac ako 6 %. „Výraznejšie sa pripláca za maslo i ďalšie mliečne výrobky. Podobne je to pri ovocí, vyššie ceny majú pomaranče, kivi i jablká. Drahšie je aj mäso, najmä bravčové s nárastom o 6-24 %,“ povedala Glasová.

Dôvodom je vývoj na svetovom trhu, kde ponuka potravín nedokáže uspokojiť dopyt po nich. „To sa týka napríklad masla, mlieka a vajec. Ceny vajec môžu do Vianoc rásť. Je po nich veľký dopyt, pretože sú súčasťou mnohých vianočných receptov. Medziročne sú o polovicu drahšie a najskôr zlacnia až po Novom roku,“ konštatovala Glasová s tým, že niektoré komodity sú medziročne lacnejšie. Ide napríklad o múku, čokoládu na varenie, či kakao.

V konečnom dôsledku Slováci nemusia až tak vnímať, že ceny potravín sú vyššie ako vlani. Stúpla totiž kúpyschopnosť obyvateľstva. „Viac ľudí má prácu. V októbri medziročne klesla nezamestnanosť takmer o 3 %. Zvyšujú sa nominálne i reálne mzdy,“ dodala Glasová. Reálne mzdy vzrástli v 3. kvartáli 2017 o 5,2 %, čo je najviac od predkrízového roku 2008. Priemerná mzda Slovákov sa v tomto období vyšplhala na 935 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok