Za výbuchom auta maltskej novinárky je zrejme sms správa

TA3 TASR
6.12.2017 18:03

Výbuch bomby, pri ktorom zahynula maltská investigatívna novinárka Daphne Caruanaová Galiziová, pravdepodobne iniciovala krátka textová správa. Tá bola na novinárkin mobilný telefón zaslaná z jachty plávajúcej pri pobreží. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie vyšetrovateľov.

Za výbuchom auta maltskej novinárky je zrejme sms správa
SITA/AP

Polícia skonfiškovala jachtu patriacu jednému z troch mužov, ktorých v súvislosti s vraždou Caruanaovej Galiziovej zadržala. Vyšetrovatelia pracujú s verziou, že sms z paluby plavidla zaslal na novinárkin telefón George Degiorgio, keď dostal signál od svojho brata Alfreda, ktorý sa nachádzal v blízkosti miesta činu neďaleko Caruanaovej Galiziovej domu. Ten z iného miesta pozoroval aj tretí podozrivý zo spoluúčasti na vražde, ktorým je Vince Muscat, pričom zhoda jeho priezviska s priezviskom súčasného maltského premiéra je podľa polície čisto náhodná.

Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho domu v dedine Bidnija. Podľa agentúry AP odvolávajúcej sa na predstaviteľov oboznámených s vyšetrovaním sa pri výbuchu použila trhavina TNT.

Pri vyšetrovaní zločinu pomáha maltskej polícii americký Federálny úrad pre vyšetrovanie a Europol. Podľa nemenovaných predstaviteľov vybavenie FBI pomohlo k zozbieraniu dôkazov z "elektronickej komunikácie", ktoré viedli k podozrivým. Bratia Degiorgiovci a Muscat, ktorých súd v maltskej metropole Valletta z vraždy novinárky obžaloval, boli v skupine desiatich mužov zatknutých v pondelok 4. decembra ráno. Siedmich z nich prepustili na kauciu, ale ich vyšetrovanie bude pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok