Hlavným mestom Izraela je Jeruzalem, vyhlásil prezident Trump

TA3 TASR
6.12.2017 19:39

Americký prezident Donald Trump v stredu v Bielom dome povedal, že USA uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Oznámila to spravodajská televízia Sky News.

Vydal priame vyhlásenie

"Dospel som k záveru, že je čas uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela," vyhlásil republikánsky prezident. Trump zároveň vydal pokyn rezortu diplomacie, aby začal s prípravami procesu presťahovania amerického  veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema.

"Tento proces sa začne okamžite," povedal Trump. Riešenie v podobe existencie dvoch štátov, ktoré by ukončilo konflikt na Blízkom východe, podporí, ak si to obe strany budú želať.

Predstavitelia americkej administratívy uviedli, že uznanie Jeruzalema ako izraelského hlavného mesta  je skôr potvrdením "historickej a súčasnej reality" ako politickým vyhlásením. Poznamenali, že takmer všetky izraelské vládne úrady a parlament sú v Jeruzaleme, a nie v Tel Avive, kde USA a ďalšie krajiny majú veľvyslanectvá.

Premiér je vďačný

Presťahovanie ambasády, ktoré Trump sľúbil v predvolebnej kampani, sa neudeje okamžite, uviedli predstavitelia, ktorí hovorili s novinármi pod podmienkou anonymity. Šéf Bieleho domu hovoril o svojich plánoch s lídrami blízkovýchodných krajín aj napriek varovaniam od palestínskych a arabských vodcov, že takéto rozhodnutie by mohlo vyvolať násilie a nestabilitu po celom regióne.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu deň vyhlásenia označil za "historický deň" a uviedol, že Izrael je za toto rozhodnutie Donalda Trumpa "úprimne vďačný" a "považuje ho za dôležitý krok k dosiahnutiu mieru". Zároveň vyzval ostatné krajiny, aby nasledovali jeho príklad a tiež premiestnili svoje veľvyslanectvá do Jeruzalema.

Erdogan Trumpovi pohrozil

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil prerušením diplomatických vzťahov s Izraelom. "Pán Trump, Jeruzalem je červenou čiarou pre moslimov," vyhlásil Erdogan na straníckej akcii v Ankare.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po telefonáte s Trumpom podľa vyhlásenia Elyzejského paláca konštatoval, že štatút Jeruzalema by mali stanoviť v rámci mierových rokovaní Izraelčania a Palestínčania. Z "veľmi vážneho vývoja" vyjadril obavy aj nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel.

Večné a nedeliteľné mesto

Postavenie Jeruzalema - mesta posvätného pre moslimov, kresťanov i židov - je jedným z hlavných problémov izraelsko-palestínskeho konfliktu. Izrael ho pokladá za svoje hlavné mesto, ale medzinárodné spoločenstvo zastáva názor, že štatút mesta sa musí určiť na mierových rozhovoroch.

Palestínčania chcú mať z okupovaného východného Jeruzalema hlavné mesto svojho budúceho štátu, Izrael však svoje hlavné mesto považuje za "večné a nedeliteľné". Židovský štát obsadil východný Jeruzalem po vojne v roku 1967. Medzinárodné spoločenstvo však izraelskú kontrolu nad zabratých územiami neuznáva.

Vyjadrilo sa aj Slovensko

Slovensko s poľutovaním vzalo na vedomie vyhlásenie prezidenta USA o uznaní Jeruzalemu za hlavné mesto Izraela. "Obávame sa, že toto rozhodnutie bude mať negatívny dopad na perspektívu mierového procesu a cieľ dosiahnuť dvojštátne riešenie ako jediné trvalé udržateľné riešenie, ktoré spĺňa požiadavky oboch strán - Izraela na bezpečnosť a Palestínčanov na štátnosť a zvrchovanosť," uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Susko.

Zároveň potvrdil, že Slovensko bude aj naďalej vo veci budúceho štatútu Jeruzalema vychádzať "z rezolúcie BR OSN č. 478/1980 a spoločnej pozície EÚ zdôrazňujúcej, že budúci štatút Jeruzalema ako budúceho hlavného mesta dvoch štátov musí byť výsledkom rokovaní a nie jednostranných politických rozhodnutí". Ako ďalej uviedol všetky strany by sa mali zdržať krokov, ktoré by mohli viesť k eskalácii napätia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok