Olympijský výbor vydal verdikt o účasti ruských športovcov

TA3 TASR SITA
5.12.2017 20:14

Ruskí športovci môžu štartovať na zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu, no len pod neutrálnou vlajkou. Rozhodol o tom na zasadnutí exekutívy Medzinárodný olympijský výbor, ktorý suspendoval Ruský olympijský výbor v súvislosti s rozsiahlym dopingom.

Pod olympijskou vlajkou

Ruskí športovci, ktorí splnia kvalifikačné kritériá i prísne antidopingové pravidlá, budú štartovať v individuálnych, či tímových súťažiach pod názvom Olympijskí športovci z Ruska, budú mať na sebe dresy s týmto menom a olympijskou vlajkou. Na všetkých ceremoniáloch bude hrať namiesto ruskej olympijská hymna. Informuje portál insidethegames.biz, ktorý sa špecializuje na olympijské hnutie.

Podľa spomínaného zdroja udelil MOV Ruskému olympijskému výboru pokutu v hodnote 15 miliónov dolárov. Ten v rámci nej uhradí náklady MOV na vyšetrovanie dopingu a musí prispieť k založeniu nezávislej testovacej agentúry.

MOV navyše s okamžitou platnosťou pozastavil činnosť Ruského olympijského výboru a potrestal Rusov pokutou vo výške 15 miliónov amerických dolárov. Ruský olympijský výbor musí uhradiť náklady MOV na vyšetrovanie dopingových prípadov svojich športovcov a "prispieť k zriadeniu nezávislého skúšobného úradu na vybudovanie kapacity a integrity globálneho antidopingového systému."

Mutko nežiaduci

Vitalij Mutko sa doživotne stal nežiaducou osobou na OH či ZOH pre jeho rolu v štátom riadenom a krytom dopingu. Je to jedna z konzekvencií, ku ktorým dospel Medzinárodný olympijský výbor pri riešení situácie okolo štartu ruských športovcov na budúcoročných zimných olympijských hrách v Pjongčangu v Kórejskej republike.

Mutko bol ruským ministrom športu počas ZOH 2014 v Soči. Teraz pôsobí vo funkcii ruského vicepremiéra a zároveň je šéfom organizačného výboru MS 2018 vo futbale v inkriminovanej krajine, ale aj národného zväzu RFS v tomto odvetví. Stanovisko Medzinárodnej futbalovej federácie zatiaľ nie je známe. Pre olympijské hnutie je navždy neakceptovateľný aj niekdajší štátny tajomník Jurij Nagornych, uvádza sa v komuniké na webe MOV.

Rozhodnutie rešpektujú

Medzinárodná futbalová federácia vzala na vedomie verdikt Medzinárodného olympijského výboru. Podľa nej tento fakt žiadnym spôsobom neovplyvní budúcoročný šampionát v krajine. "Rozhodnutie nemá žiadny dopad na prípravu MS 2018. Budeme pracovať na čo najlepšom možnom šampionáte," citovala agentúra DPA z vyhlásenia FIFA.

Riadiaci orgán svetového futbalu tiež potvrdil, že berie veľmi vážne problematiku antidopingu a informoval, že všetky dopingové vzorky z MS budú testovať laboratóriá WADA mimo územia Ruska.

Organizačný výbor ZOH 2018 rozhodnutie MOV "prijal a rešpektoval". "S MOV a všetkými ďalšími dôležitými hráčmi budeme spolupracovať na tom, aby sme zabezpečili, že všetci športovci a realizačné tímy budú mať najlepší možný zážitok z hier."

Rusi reagujú

Ruskí politici a športoví funkcionári reagovali na rozhodnutie MOV s rozhorčením. "Som šokovaná. O tom, či tam bude štartovať, sa musí rozhodnúť každý športovec sám," vyhlásila predsedníčka Ruského lyžiarskeho zväzu Jelena Välbeová. "Toto rozhodnutie môže a musí byť napadnuté, pretože určuje osud celej generácie športovcov a trénerov," citovala agentúra DPA šéfa curlingového zväzu Dmitriho Sviščova.

Nacionalistický politik a jeden z hovorcov parlamentu Igor Lebedev zase žiada, aby krajina bojkotovala celé zimné olympijské hry v Kórejskej republike. Podľa neho by stratili bez účasti Ruska význam. Naopak, opačné emócie nastali u športových predstaviteľov USA, Nemecka, či ďalších krajín.

"Medzinárodný olympijský výbor urobil silné a zásadné rozhodnutie. Neexistovali žiadne perfektné možnosti, ale toto rozhodnutie podstatne znižuje pravdepodobnosť, že sa to stane znovu," povedal šéf Olympijského výboru USA Scott Blackmun. "Je to dobrý deň pre svetový šport, dobrý deň pre nemecký šport," vyhlásil prezident nemeckého zväzu Alfons Hörmann.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok