Cyklistická únia rozhodla. Saganova kolízia na Tour nebola úmyselná

TA3 TASR
5.12.2017 10:23

Peter Sagan a Medzinárodná cyklistická únia sa zhodli, že jeho zrážka s Markom Cavendishom na tohtoročnej Tour de France bola nešťastná a neúmyselná udalosť. Uviedol to Športový arbitrážny súd, ktorý sa mal v utorok zaoberať odvolaním trojnásobného majstra sveta proti vylúčeniu z Tour.

Cyklistická únia rozhodla. Saganova kolízia na Tour nebola úmyselná
SITA/AP

Preverili videozáznamy

Pojednávanie sa nakoniec nekonalo, keďže nové dôkazy vrátane videozáznamov podporili verziu slovenského reprezentanta, že pád súpera nezavinil, informuje agentúra dpa. Incident sa odohral v hromadnom finiši 4. etapy z Mondorf-les-Bains do Vittelu. Jury pár hodín po tom Sagana diskvalifikovala. Sagan a jeho tím Bora-Hansgrohe sa dva dni po verdikte odvolali na CAS s tým, že Slovák ani nedostal možnosť sa k incidentu vyjadriť. Súd v Lausanne vtedy odvolanie zamietol a Sagan sa už do pretekov nevrátil.

Druhýkrát sa mal CAS zaoberať sťažnosťou v utorok 5. decembra. "Obe strany sa dohodli, že kolízia bola nešťastná a neúmyselná udalosť a že komisári UCI urobili svoje rozhodnutie na základe svojho najlepšieho úsudku za daných okolností," uvádza sa v stanovisku UCI. Nový prezident UCI David Lappartient sa po tejto udalosti zaviazal, že na veľkých pretekoch pribudnú ďalší komisári, ktorí budú pomáhať pri podobných sporných verdiktoch pretekárskej jury.

"Minulosť je už zabudnutá. Teraz sa to týka zlepšovania nášho športu do budúcnosti," povedal Sagan. "Privítal som fakt, že to, čo sa mi stalo vo Vittel, ukázalo, že práca komisárov UCI je náročná a že UCI uznala potrebu zjednodušiť ich robotu v čo najefektívnejšej miere. Som rád, že môj prípad povedie k pozitívnemu vývoju," citovala ho agentúra dpa.

Rozporuplné rozhodnutie jury

Manažér Bory Ralph Denk uviedol, že sa obrátil na CAS, aby ochránil Sagana, jeho sponzorov, a trval na tom, že ani tím a ani Sagan neurobili žiadne chyby. "Celý čas bolo naším cieľom dokázať, že Peter nezavinil pád Marka Cavendisha. To bol Petrov postoj od prvého dňa. Nikto nechce, aby pretekári padali a zranili sa, ale incident vo Vittel bola nehoda, aká sa môže v šprinte vždy prihodiť. Moja práca tímového manažéra je ochraňovať pretekárov a sponzorov. Myslím si, že to sme ako tím urobili," citoval ho portál cyclingnews.com.

Sagan po vylúčení prišiel o šancu na vyrovnanie historického rekordu v počte zelených dresov. Na svojej šiestej Tour mohol získať rekordný šiesty dres pre víťaza bodovacej súťaže, čím by sa vyrovnal legendárnemu Nemcovi Erikovi Zabelovi, ktorému sa to podarilo v rokoch 1996-2001.

Rozporuplné rozhodnutie jury vtedy nahnevalo nielen Sagana, ale aj cyklistických odborníkov a fanúšikov na celom svete. Nejasné bolo aj to, ako k nemu arbitri prišli, keďže najprv vyriekli oveľa miernejší verdikt. Jury diskvalifikovala Sagana za to, že mal spôsobiť pád Brita Cavendisha v záverečnom špurte. Sagan podľa rozhodcov zasiahol lakťom svojho súpera a ten následne tvrdo vletel do ochrannej bariéry, utrpel zlomeninu pravej lopatky a preteky sa skončil aj pre neho. Detailné spomalené zábery však ukázali, že Sagan sa iba snažil udržať rovnováhu a Cavendisha nezhodil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok