Kotleba už nie je županom, žezlo oficiálne prevzal Lunter

TA3 TASR
4.12.2017 19:36

Svoje pôsobenie na županskej stoličke definitívne ukončil aj Marian Kotleba. Po štyroch rokoch symbolicky odovzdal vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja víťazovi volieb Jánovi Lunterovi. Ako jediný to však neurobil v sídle kraja, ale vo vyše 100 kilometrov vzdialenej Rimavskej Sobote.

Plánuje rozhovory

„Prvý krok bude zoznámiť sa, prihovoriť sa tým, ktorí tam dnes pracujú. Berieme osobné rozhovory, ktoré nám ukážu, akým spôsobom sú tí ľudia empatickí voči našej politike alebo voči našim cieľom a plánom,“ konkretizoval Lunter. Za priority BBSK považuje podľa vlastných slov školstvo a v rámci neho duálne vzdelávanie, ako aj integrovanú dopravu či sociálnu ekonomiku. Spolupracovať plánuje s podnikateľmi, vládou, neziskovými organizáciami, občanmi i cirkevnými spoločenstvami. Chce čerpať aj eurofondy, pokiaľ sa to bude dať.

Ako pokračoval, chce tiež vytvoriť viac pracovných príležitostí v BBSK využitím regionálnych pultov a ornej pôdy v kraji, a zároveň dostať do predajnej siete farmárske produkty. „Treba hľadať cesty, ako podporiť práve farmárov. Pokiaľ im prispejeme financiami na nákup určitých technológií, tak môžu vytvoriť veľa pracovných miest práve pre dlhodobo nezamestnaných,“ zdôraznil predseda BBSK.

Zástupcu nemá

Pozornosť podľa vlastných slov mieni venovať i juhu kraja, ktorý v porovnaní so severnou časťou zaostáva vo viacerých ukazovateľoch. „Za veľmi dôležité považujem, aby sme v našom kraji, hlavne v južných oblastiach, kde máme dlhodobo nezamestnaných, vytvorili sociálnu ekonomiku a podporili ju konzultačnými tímami, ktoré pomôžu starostom,“ načrtol Lunter s tým, že budú tiež lobovať za dobudovanie rýchlostnej cesty R2. „Tam môžeme prispieť len silným volaním, že juh si pýta cestu a tým pádom viac investícií a turistov do kraja,“ dodal.

Svojho zástupcu v úrade si zatiaľ nevybral. „Prebiehajú rokovania s poslaneckými klubmi a nie je to zatiaľ ukončené,“ povedal predseda BBSK s tým, že jeho meno by mohlo byť známe do najbližšieho zastupiteľstva, ktoré má byť ešte v decembri. Na otázku, či sa ním stane jeho syn Ondrej Lunter, odpovedal, že ten získal 10.000 hlasov a bol pri tom, keď zostavovali program. „Je pre mňa silnou oporou a bude pracovať ako poslanec, ktorý získal mandát od voličov,“ zakončil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok