Lídri SPD súhlasili s rozhovormi s Merkelovou, Schulz je pod tlakom

TA3 TASR
4.12.2017 14:23

Rokovania o novej nemeckej vláde by mohli odštartovať už budúci týždeň. Predsedníctvo sociálnych demokratov Martina Schulza odsúhlasilo začiatok rozhovorov s konzervatívnou úniou kancelárky Angely Merkelovej. Podľa šéfa SPD ale veľká koalícia vzniknúť nemusí.

Tento krok však ešte musí schváliť zjazd strany SPD, naplánovaný tento týždeň na štvrtok 7. decembra. Časť členov strany sa pritom stavia proti spojeniu s Merkelovou na ďalšie štyri roky vládnutia - v kabinete by boli menším koaličným partnerom.

Líder SPD Martin Schulz sa dostal pod tlak, aby sa znovu spojil s koalíciou pod vedením Merkelovej, pritom dosiaľ vylučoval vytvorenie nového spojenectva s kancelárkou: dôvodom jeho postoja bol ostrý pokles podpory jeho stredoľavej strany v nemeckých parlamentných voľbách z 24. septembra.

Avšak francúzsky prezident Emmanuel Macron a grécky premiér Alexis Tsipras spoločne vyzývali Schulza, aby na štvrtkovom zjazde SPD odporučil strane, nech sa znovu spojí s Merkelovou, lebo tak sa zaistí politická stabilita v samotnom srdci Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok