Južná Kórea a USA začali najväčšie vojenské cvičenie v histórii

TA3 TASR
4.12.2017 06:08

Južná Kórea a Spojené štáty americké začali svoje doteraz najväčšie spoločné vojenské letecké manévre. Stalo sa tak týždeň po tom, čo Severná Kórea oznámila, že uskutočnila skúšku medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15, ktorá je údajne schopná zasiahnuť akékoľvek miesto v USA.

Na päťdňových cvičeniach nazvaných Vigilant ACE (Ostražité eso, ACE je však aj skratkou spojenia "air combat exercise", teda letecké bojové cvičenie), sa zúčastňuje viac ako 230 lietadiel vrátane šiestich stíhačiek F-22 Raptor používajúcich technológiu stealth a rovnaký počet stíhačiek F-35A Lightning II, ktoré prileteli práve kvôli cvičeniu, informovala agentúra Jonhap.

korea_7f000001-d809-972d.jpg

K juhokórejským vojakom sa pripojí ich približne 12.000 amerických kolegov z námornej pechoty a vojenského námorníctva. Podľa juhokórejských médií by sa cvičenia mohli zúčastniť aj strategické bombardéry B-1B Lancer, hovorca leteckých síl USA to však podľa agentúry Reuters nemohol potvrdiť. Severná Kórea manévre odsúdila ako provokáciu. Hoci boli plánované ešte pred najnovšou raketovou skúškou KĽDR, priťahujú veľký záujem médií.

Počas manévrov sa budú nacvičovať rôzne bojové scenáre vrátane simulovaných precíznych útokov na falošné severokórejské jadrové a raketové ciele, uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany. Podľa americkej armády majú manévre posilniť interoperabilitu medzi silami USA a Kórejskej republiky a zvýšiť bojovú účinnosť ozbrojených zložiek oboch krajín. Pred rokom sa na rovnakom cvičení zúčastnilo viac ako 16.000 vojakov a vyše 200 lietadiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok