Bavorský premiér je údajne pripravený odísť z funkcie

TA3 TASR
3.12.2017 21:26

Predseda nemeckej Kresťanskosociálnej únie Horst Seehofer je pripravený odstúpiť z postu bavorského premiéra ešte pred tým, ako sa na jeseň budúceho roka skončí jeho súčasné funkčné obdobie.

Bavorský premiér je údajne pripravený odísť z funkcie
SITA/AP

Očakáva sa oficiálne oznámenie

Seehofer by podľa zdrojov blízkych vedeniu CSU mohol odovzdať funkciu svojmu nástupcovi v priebehu najbližších štyroch mesiacov. O ďalšom postupe rokovali cez víkend v Mníchove členovia najužšieho vedenia strany. Oficiálne oznámenie o budúcnosti Seehofera sa očakáva najneskôr v pondelok, keď bude mimoriadne zasadať poslanecký klub CSU v krajinskom sneme i predsedníctvo strany.

Bavorský premiér predtým podľa zdrojov naznačil, že sa bude v decembri znova uchádzať o post predsedu CSU, avšak už nebude hlavným kandidátom strany v krajinských voľbách v Bavorsku v roku 2018.
Seehofer bojuje o politické prežitie od septembrových spolkových parlamentných volieb, v ktorých jeho strana dostala v domovskom Bavorsku len 38,8 percenta hlasov - teda výrazne menej než 49,3 percenta z predošlých volieb v roku 2013.

Hrozí vnútrostranícky konflikt

Od volebného fiaska je Seehofer pod tlakom, aby sa vzdal aspoň jedného zo svojich politických postov, funkcie predsedu CSU, poslanca krajinského snemu alebo predsedu bavorskej vlády. Bavorský minister financií Markus Söder už avizoval snahu stať sa predsedom CSU, v dôsledku čoho hrozí vnútrostranícky konflikt. CSU pôsobí len v Bavorsku, je však kľúčovým spojencom Kresťanskodemokratickej únie (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Obe sesterské strany všeobecne spolupracujú a vytvárajú spoločný politický blok známy ako Únia CDU/CSU. V čase, keď sa Merkelová usiluje vytvoriť svoju štvrtú spolkovú vládu znova v podobe veľkej koalície CDU/CSU so sociálnymi demokratmi z SPD, by mocenský boj v Seehoferovej strane mohol skomplikovať alebo viesť k stroskotaniu koaličných rozhovorov, dopĺňa DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok