Americký senátor predpovedal vojnu s KĽDR, žiada evakuáciu rodín

TA3 ČTK
3.12.2017 19:25

Člen branného výboru amerického Senátu Lindsey Graham vyzval Pentagon, aby začal evakuáciu rodín amerických vojakov umiestnených v Južnej Kórei, pretože konflikt s KĽDR sa blíži.

Americký senátor predpovedal vojnu s KĽDR, žiada evakuáciu rodín
SITA/AP

"Vzhľadom k provokáciám KĽDR je šialenstvo posielať manželky a deti na juh. Chcem, aby s tým Pentagon prestal, je čas ich z Južnej Kórey vyviezť," povedal Graham. Spojené štáty majú teraz na Kórejskom polostrove 28 500 vojakov, kontingent tam udržujú od kórejskej vojny z rokov 1950 - 1953. Severná Kórea v stredu vyskúšala novú medzikontinentálnu balistickú raketu, ktorá by mohla zasiahnuť ktorúkoľvek časť územia USA. To podľa Grahama znamená, že konflikt sa blíži.

"Blížime sa k vojenskému konfliktu, pretože Severná Kórea si osvojuje technológiu ICBM (medzikontinentálnych balistických rakiet) s jadrovou zbraňou na špici, ktorá sa nielen dostane do Ameriky, ale dopravia tam aj nálož. Strácame čas," povedal Graham. Bezpečnostný poradca Bieleho domu Herbert McMaster televízii Fox News povedal, že prezident Donald Trump je pripravený k vojenskej akcii proti KĽDR, ale snaží sa presvedčiť Čínu, Rusko a ďalšie krajiny, aby jadrové ambície Pchjongjangu potlačili hospodárskymi sankciami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok