Najvyšší súd bude riešiť prípad exprimátora, ktorý zneužíval právomoc

TA3 SITA
3.12.2017 18:43

Prípadom exprimátora Trstenej Juraja Bernaťáka sa bude v stredu zaoberať Najvyšší súd SR. Bernaťák, ktorý si momentálne odpykáva štvorročný nepodmienečný trest odňatia slobody, podal totiž dovolanie proti rozsudku Okresného súdu Námestovo a uzneseniu Krajského súdu v Žiline.

Najvyšší súd bude riešiť prípad exprimátora, ktorý zneužíval právomoc
SITA/Marko Erd

Súdy Bernaťáka uznali za vinného z vydierania a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Skutku sa podľa súdov dopustil v roku 2011 ako riaditeľ Správy katastra v Tvrdošíne. Vtedy podľa obžaloby vyvíjal na svoju podriadenú nátlak a vyhrážal sa jej výpoveďou. Nútil ju, aby zmenila rozhodnutie a povolila vklad do katastra v prospech poľnohospodárskeho družstva, s predsedom ktorého podľa prokurátora udržiaval nadštandardné vzťahy. Bernaťák všetky obvinenia odmieta. V minulosti tvrdil, že pracovníčku katastra chcel len usmerniť, aby revidovala nezákonné rozhodnutia na zákonné. Za celou kauzou je podľa neho dlhoročný boj o pozemky v turisticky obľúbenom stredisku Oravice v Západných Tatrách.

Ako informoval Urbančík, dovolanie podal, lebo tvrdí, že napadnutými rozhodnutiami súdov bolo zásadným spôsobom porušené jeho právo na obhajobu a rozhodnutia sú založené na nesprávnom právnom posúdení zisteného skutku alebo na nesprávnom použití iného hmotnoprávneho ustanovenia.Prípadom Bernaťáka sa zaoberal aj prezident Andej Kiska. Viacero ľudí a spolkov, ale aj občania v petícii, pod ktorú sa ich podpísalo 2 530, žiadali pre neho milosť. Prezident mu ju ale neudelil. Zdôvodnil to tým, že neboli zistené skutočnosti, ktoré by odôvodňovali použitie takéhoto výnimočného opatrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok