Nemecko chce pomôcť odmietnutým migrantom, ponúka jednorazovú sumu

TA3 TASR
3.12.2017 17:23

Nemecko chce pomôcť odmietnutým žiadateľom o azyl, keď sa dobrovoľne odsťahujú naspäť do svojich krajín, a plánuje im jednorazovo vyplatiť sumu až do výšky 3000 eur.

Nemecko chce pomôcť odmietnutým migrantom, ponúka jednorazovú sumu
SITA/AP

Ministerstvo vnútra uviedlo, že ľudia, ktorí budú spĺňať podmienky, môžu o peniaze požiadať najneskôr do 28. februára a dostanú ich po návrate domov. Rodiny dostanú po dobrovoľnom návrate do vlasti tovar a služby v hodnote 3000 eur, pričom jednotlivci dostanú doma tovar a služby za 1000 eur, spresnila podrobnosti vládneho programu agentúra DPA.
Migranti, ktorí súhlasia s návratom do vlasti ešte pred zamietnutím ich žiadosti o azyl, dostávajú na základe iného vládneho programu už takmer rok sumu 1200 eur pre dospelého a 600 eur pre dieťa. Teraz sú oprávnení požiadať o peniaze v oboch programoch.

Avšak noviny Bild am Sonntag v nedeľu napísali, že na návratovom programe sa od februára do októbra zúčastnilo 8639 migrantov, hoci v Nemecku je približne 115 000 odmietnutých žiadateľov o azyl - mnohých z nich nemôžu úrady deportovať z humanitárnych dôvodov.

Nemecká vláda sa snaží podnietiť migrantov k tomu, aby dobrovoľne odchádzali do vlasti, keďže Nemecko čelí prílevu až takmer milióna migrantov, ktorí prišli v rokoch 2015 a 2016 z krajín ako Sýria, Afganistan a Irak. "Ak sa rozhodnete dobrovoľne odísť z Nemecka do konca februára, môžete dostať nielen štartovaciu pomoc, ale aj pomoc pri nákladoch na bývanie, ktorú vám budeme poskytovať prvý rok vo vašej krajine," vyzval minister vnútra Thomas de Maiziere, ktorého ako prvý citoval najčítanejší denník Bild.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok