Karibské ostrovy sa pripravujú na hurikán José, Svätý Martin hlási rabovanie

TA3 TASR
9.9.2017 08:07

Karibské ostrovy Svätý Martin a Svätý Bartolomej, ktoré spustošil hurikán Irma, sa pripravujú na hurikán José. Vietor, ktorý ho sprevádza, by mohol dosahovať rýchlosť okolo 100 km/h. Hrozia však aj vysoké vlny na mori. Na oboch ostrovoch opäť vyhlásili červený stupeň pohotovosti.

Karibské ostrovy sa pripravujú na hurikán José, Svätý Martin hlási rabovanie
SITA/AP

Na ostrove vypukla panika

Medzi ľuďmi na ostrove Svätý Martin, najmä ženami s malými deťmi, vypukla kvôli blížiacemu sa hurikánu José panika: zhromaždili sa okolo areálu letiska, ktoré zdevastoval hurikán Irma, a chcú ostrov za každú cenu opustiť, kým tam začne vyčíňať hurikán José. Prechod hurikánu Irma si v uplynulých dňoch na oboch ostrovoch vyžiadal niekoľko mŕtvych a zranených i veľké materiálne škody.

Situáciu na ostrove Svätý Martin, o ktorý sa delí Francúzsko s Holandskom, okrem toho komplikuje aj napätá bezpečnostná situácia, keďže tam dochádza k rabovaniu obchodov a vykrádaniu bytov a domov.
Francúzska ministerka pre zámorské územia Annick Girardinová uviedla, že ľudia v obchodoch na ostrove kradnú elektroniku i bielu techniku, ale aj vodu a potraviny.

Podľa francúzskej polície bol pri krádeži prichytený aj predstaviteľ pohraničnej polície, ktorý kradol vybavenie pre lode.

Situáciou na ostrove Svätý Martin je znepokojený aj holandský premiér Mark Rutte.

Situácia je vážna

Očitý svedok v rozhovore uviedol, že na uliciach ostrova videl ľudí vyzbrojených revolvermi a mačetami. "Situácia je veľmi vážna. Nikto sa o to ale nestará," dodal svedok. Spresnil, že na holandskej strane ostrove bola dopravná zápcha, ktorú vytvorili ľudia, ktorí rabovali a nákladnými autami odvážali z obchodov tovar všetkého druhu.

Holandské vládne zdroje informovali, že na ostrov vyšlú policajné posily, aby tam obnovili poriadok.
Francúzsko už na ostrov vyslalo 455 príslušníkov bezpečnostných zložiek a ako posily plánujú vyslať ešte ďalších 187 policajtov. Na ostrov Curacao by mal pricestovať holandský kráľ Viliam Alexander, aby sa informoval o záchranných operáciách. V prípade, že to situácia dovolí, chce navštíviť aj ostrov Svätý Martin.

Hurikán Irma spôsobil rozsiahle škody na ostrovoch Anguilla, Barbuda, Portoriko, Svätý Martin, Svätý Bartolomej, Svätý Krištof a Nevis, ako aj na Britských Panenských ostrovoch. Tisícky obyvateľov sú bez elektrickej energie, množstvo budov je zničených a infraštruktúra je narušená. Do oblasti už smeruje humanitárna pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok