Vydieraním učiteliek mala riaditeľka získať tisícky eur

TA3 TASR
30.11.2017 18:02

Výpoveďou siedmich súčasných alebo bývalých zamestnancov Základnej školy na Sibírskej ulici v Prešove pokračovalo na Okresnom súde v Prešove hlavné pojednávanie s bývalou jej riaditeľkou, 60-ročnou Natáliou T., ktorá je obžalovaná z vydierania.

Vydieraním učiteliek mala riaditeľka získať tisícky eur
TA3

Vytvárala atmosféru napätia a strachu

Podľa prokuratúry mala nútiť štyri učiteľky, aby jej odvádzali na súkromný účet polovicu z ich osobných príplatkov a odmien. K trestnému činu malo dochádzať v rokoch 2012 - 2015, až dovtedy, kedy jedna z poškodených podala trestné oznámenie. Podľa obžaloby exriaditeľka sa mala obohatiť o viac ako 8000 eur. Pokiaľ ju súd uzná vinnou, hrozí jej trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

Senát vypočul viaceré učiteľky a bývalú zástupkyňu školy, väčšinu z nich obžalovaná prepustila pre nadbytočnosti. Jedna zo svedkýň, ktorá učila nemčinu, vypovedala, že na škole boli dve nemčinárky. V tom istom čase dostali výpoveď obidve, čo považovala za nelogické. Najprv im obžalovaná ponúkla úväzok na menej hodín. Keď to odmietli, dostali výpoveď. Svedkyňa nakoniec na škole ostala, lebo v tom čase bola tehotná a výpoveď bola neplatná. O exriaditeľke sa vyjadrila, že bola autoritatívna, ťažko sa jej dalo oponovať, na škole vládla atmosféra strachu a napätia. O odmenách a delení sa s nimi na škole nič nevedela. Svedkyňa uviedla, že ona dostávala odmeny od šesť do 25 eur.

Vytvárala napätie

Učiteľka fyziky vypovedala, že ju vtedajšia riaditeľka odsúvala od projektov, nakoniec jej dala výpoveď. Dnes je rada, že si našla prácu v kolektíve, kde nevládne stres a napätie. Senát vypočul aj mladého učiteľa, ktorý uviedol, že obžalovaná vystupovala direktívne. Dosť často žiadala plniť úlohy, ktoré nesúviseli s predmetom, ktorý pedagóg učil. Z jej kancelárie neraz videl kolegyne vychádzať s plačom, na druhej strane mala svojich obľúbencov. Pod jej vedením sa v práci necítil dobre, vždy mal obavy, čo mu bude vyčítať.

Pred súdom sa exriaditeľky zastala upratovačka. Vypovedala, že obidve pochádzajú z Ukrajiny a spoločne sa navštevovali aj v súkromí. Svedkyňa uviedla, že obžalovaná sa jej zverila, že požičala asi trom zamestnankyniam školy peniaze, zhuba po 4000 eur. Atmosféru v škole zhodnotila ako normálnu.

Odvolala ju až primátorka

Predseda senátu odročil pojednávanie na 16. februára, na kedy predvolá dvoch súdnych znalcov a ďalších svedkov. Súd niektoré výpovede svedkov bude čítať z prípravného konania.

Proces sa začal 24. marca, na prvom pojednávaní obžalovaná prehlásila, že je nevinná a využila svoje právo nevypovedať. V prípravnom konaní uviedla, že v roku 2012 jej matka darovala vyše 6000 eur. V tom čase poškodeným požičala rôzne sumy peňazí, ktoré jej potom mesačne splácali na účet. Tie vypovedali, že sa cítia poškodené, s odmenami a príplatkami sa museli s exriaditeľkou deliť. Popreli, že by išlo o splácanie nejakých pôžičiek.

Natáliu T. odvolala z funkcie riaditeľky školy v novembri 2015 primátorka Prešova Andrea Turčanová na odporúčanie rady školy. Potom bola dlhodobo PN a pracovný pomer s ňou mesto skončilo 28. februára 2017 dohodou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok