Veľký boss sýkorovcov dostal doživotie. Už po tretí raz

TA3 TASR
30.11.2017 13:25

Súd musel už po tretí raz rozhodovať o tom istom - o vine gangu sýkorovcov. Boss Róbert Lališ alias Kýbel, jeho komplic Ivan Cupper zvaný Vincko a obávaný údajný zabijak mafiánov Jozef Roháč dostali opäť doživotný trest.

Všetci sa odvolali

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici odsúdil bossa gangu sýkorovcov Róberta Lališa na doživotný trest v kauze starých vrážd z rokov 1998 a 1999. Rovnaký verdikt mu v tejto trestnej veci vymeral už v roku 2016 a v apríli 2017. Doživotie opäť dostali aj jeho komplici Ivan Cupper a Jozef Roháč. Všetci sa odvolali.

Čelili obžalobe zo starých vrážd - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Zhodný trest ako predtým dostal aj ďalší vysokopostavený člen zločineckej skupiny sýkorovcov Martin Bihari, známy ako Rus, ktorý si má odsedieť 23 rokov. Svoju vinu priznal. Alojza Kromku, prezývaného Lojzo Čistič, súd síce uznal vinným, ale upustil od uloženia trestu, lebo už je za mrežami na doživotie.

Kýbel: Na nepráve ste založili právo

Senát ŠTS v rovnakom zložení ako vo štvrtok už v trestnej veci Lališa a spol. rozhodoval dva razy, obžalovaní sa však vždy odvolali. Najvyšší súd zakaždým rozsudok zrušil a vec vrátil späť prvostupňovému súdu.

Proces prebiehal za múrmi banskobystrického Ústavu na výkon väzby. Na pojednávaní bol iba Kýbel, Vincko a Lojzo Čistič, no na vyhlásenie rozsudku už neprišli. Ostatných zastupovali obhajcovia.

"Boli porušené moje práva na spravodlivý súdny proces. Váš senát úplne naplnil heslo: Na nepráve ste založili právo," konštatoval v záverečnej reči na adresu senátu Kýbel. Dodal, že "to, čo sa tu deje, je jedna veľká absurdita, som tu už po tretí raz". Spoluobžalovaní zdôraznili, že ich usvedčujú iba "kajúcnici" a aj v ich výpovediach sú rozpory. Sú údajne nevinní. Všetci sa opäť odvolali a rozhodovať bude NS SR.

Podal námietku zaujatosti

V tejto súvislosti podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry okamžite námietku zaujatosti, keďže "z rozvrhu práce momentálne vyplýva, že vec by mala znova napadnúť do senátu, ktorý už predtým v tejto veci konal". Ide o senát NS SR Štefana Harabina, ktorý rozsudky voči sýkorovcom už dvakrát zrušil.

"Námietku zaujatosti som podal bezodkladne, tak ako to požaduje zákon z dôvodu, že v predmetnej veci sú už rozhodnutia tohto senátu, ktoré podľa môjho názoru nerešpektujú zjednocujúce stanovisko Trestnoprávneho kolégia NS SR v otázkach, ktoré sa preberali práve v tomto trestnom konaní," zdôvodnil prokurátor.

Ako po skončení procesu uviedol obhajca Róberta Lališa, Marek Para, rozsudok vníma ako "nevyhnutný výsledok ignorancie k odvolaciemu rozhodnutiu spomínaného senátu NS SR". Navrhne, aby bol rozsudok zrušený a vec vrátená zákonnému súdu. Podľa jeho názoru, ide o prieťahy v konaní, došlo už k zdržaniu, ktoré by malo odôvodňovať prepustenie jeho klienta z väzby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok